Читај ми!

Битка са поплавама, превентивне евакуације

Становништво неких насеља у општинама Сремска Митровица и Шид превентивно евакуисано. Још увек траје евакуација становника у Обреновцу. Евакуисан Геронтолошки центар у том граду. Београд спреман за поплавни талас.

05.50 -  Ниво воде у Обреновцу опао је за два метра у претходна 24 часа, јавља репортер РТС-а.

03.12 - Водостај Саве код Шапца у благом паду. Тренутно је 645 центиметара. Додатно ојачани насипи на критичним местима, јавља репортер РТС-а.

00.00 - На београдски аеродром слетео авион са првим делом помоћи УН. Авион дочекао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

22.40 - "Комбанк арена" спремна да прихвати угрожено становништво, припремљено je око 600-700 лежећих места, рекао директор арене Ђорђе Милутиновић.

21.55 - МУП апелује да телефонски број Оперативног центра Градског штаба за ванредне ситуације 1985 грађани позивају само у случају животне угрожености.

21.40 - Нема ништа значајније од ТЕНТ-а, рекао министар Александар Вулин за РТС и апеловао на грађане Ушћа код Обреновца да се евакуишу. 

21.35 - Хеликоптерска јединица МУП-а је на хитан позив из села Грабовац код Обреновца, транспортовала трудницу и тешко болесну старицу до ВМА.

21.30 - Сава код Шапца у опадању, јавља извештач РТС-а. 

20.45 -  У Шапцу је благи пад водостаја, сада је 652 цм, у Сремској Митровици велики пад  810 цм, остале реке су у стагнацији и мислим да то иде добрим путем, рекао је министар одбране Бртатислав Гашић за РТС.

20.35 - Најближи сарадник шеика Мохамеда бин Заједа обавестио је председника Николића да ће Уједињени Арапски Емирати упутити Србији помоћ од 10 милиона долара, рекла је Станислава Пак.

20.30 - Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је за РТС да је град Београд спреман за евентуални поплавни талас који се очекује ујутру.

20.10 - Љајић: Неопходна бржа помоћ Крупњу.

20.00 - Штићеници Геронтолошког центра у Обреновцу успешно су евакуисани, саопштио МУП.

19.55 - Први део помоћи УН, намењене становништву Србије погођеном поплавама, стићи ће у Београд вечерас у 23 сата, саопштио је МУП Србије.

Надлежни упозоравају на велики опрез у свим местима уз Саву, иако водостај током данашњег дана опада. Покрајински штаб за ванредне ситуације наредио је превентивну евакуацију места Сремска Рача, Вишњићево, Адашевци, Вашица и Моровић у општинама Сремска Митровица и Шид.

У Сремској Митровици водостај Саве је опао и сада износи 845 центиметара. Надлежне службе и добровољци раде на ојачавању насипа. 

У Шапцу је водостај током дана опао за 17 сантиметара. Насипи на свим критичним тачкама издржавају. Дежура се дуж целе савске обале. Превентивно се евакуишу поједина села.

Градоначелник Шапца Милош Милошевић је поднео оставку.

Вода у Обреновцу опада, али град је далеко од безбедног за повратак становништва.

Око 2.500 људи у Обреновцу још чека на евакуацију, а акција спасавања ће трајати целе ноћи, јавља репортер РТС-а. Из те београдске општине евакуисано је више од 5.000 људи.

Поподне је евакуисано 309 углавном непокретних или слабо покретних корисника Геронтолошког центра у Обреновцу, саопштило Министарство за рад.

Како је саопштило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у евакуацији учествују министар Александар Вулин и запослени у систему социјалне заштите.

Корисници ће најпре бити пребачени у Геронтолошки центар на Бежанијској коси, а део њих ће бити размештен у Домове за старе у Смедереву, Младеновцу, Крагујевцу, Панчеву и Зрењанину.

По налогу министра унутрашњих послова Небојше Стефановића у Обреновцу је формиран Штаб за кризне ситуације који ће спроводити све потребне мере.

Седници Штаба присуствовали су представнци свих организационих јединица МУП-а Србије, припадници Војске Србије, али и представници Војске Црне Горе и цивилне заштите Македоније који су ангажовани на помоћи угроженим становницима Обреновца.

Цео Барич, који се налази поред Обреновца је јуче евакуисан. Иако су власти апеловале и на евакуацију Умке, само је мањи број грађана напустио то место. Критично је и у месту Дубоко које се налази између Умке и Барича.

Из Хидрометеоролошког завода упозоравају да врх таласа у уторак или среду стиже у Београд, који је спреман за одбрану од воде. Из Министарства енергетике апелују да се штеди струја.

Мештани крупањског краја сами су се сналазили у борби с воденом стихијом јер су сви путни правци до њих били прекинути. Бујица је оштетила око 500 кућа, а у самом Крупњу однела осам домова.

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић изјавио је у Крупњу да је тој неразвијеној општини на северозападу Србије неопходна што хитнија и већа помоћ у санирању последица катастрофалних поплава.

Након обиласка поплављеног подручја, Љајић је новинарима рекао да је Крупањ у односу на степен развијености и број становника претрпео можда и највеће штете и апеловао на све да велику количину помоћи упуте тој варошици.

"Потребна је помоћ у људству за рашчишћавање кућа, а неопходне су и лопате, гумене чизме, основне животне намирнице, одећа и обућа, да би се живот нормално одвијао", навео је Љајић.

Критично је и на Убу. До 16 часова хеликоптерима војске евакуисане су 182 особе.

Вод за атомско-биолошко-хемијску одбрану (АБХО) привременог састава Војске почео је у Општини Уб асанацију и биолошку деконтаминацију простора и пољопривредних добара. Општина Уб је тренутно са највећом концентрацијом угинулих животиња, услед великих поплава. 

Стање у Ћуприји је стабилно. На критичној тачки, од моста на Великој Морави до болнице, постављено више хиљада џакова, рекао председник те општине Нинослав Ерић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво