Читај ми!

Копови "Колубаре" као језера

Штета од поплаве у колубарским рудницима процењена је на најмање 100 милиона евра.

Вода је колубарске копове претворила у језера. Сва четири су поплављена, а два потпуно. На највећем копу Тамнава западно поље потопљено је чак 10 багера, шест је сасвим под водом.

Вода је на неким местима дубока и до 60 метара. Рудари не могу да верују шта их је задесило. Кажу да им помажу радници из целог ЕПС-а и да су заборавили на функције.

"Ми смо се овде добро организовали, овде нема ни шефова, ни директора, ни синдиката. Овде смо сви на истом задатку, спасавамо своја радна места, будуће генерације и спасавамо целу Србију", рекао је Милан Ђорђевић, председник синдиката радника ЕПС-а.

Ђорђевић упозорава да ће енергетска ситуација бити јако лоша.

Највећа мука је сада Колубара која је променила ток и плави копове. Први задатак је реку вратити у њено корито, тако да већ два дана праве насип да зауставе доток воде на копове.

"Ово нам је врло битно због наших радова које треба да одрадимо на копу Тамнава Западно поље. Ова вода је комплетно ишла у новом кориту, на Тамнаву Запано поље", рекао је Михаило Петровић, заменик генералног директора Колубарских рудника.

"Требају нам пумпе огромног капацитета да покушамо да исушимо ове копове и Велико Црљање и Тамнаву западно поље", рекао је Петровић.

Поред пумпи, неопходна је и вода за пиће. После синоћњег апела, флаширана вода пристиже са свих страна. До копова се тешко долази јер је на путевма блато, још има воде а велики су и одрони. Оштећен је и део пруге којом се угаљ одвози у Обреновачке термоелектране.

"Срце нам се цепа када видимо да су багери под тоталном водом. Оно што је најважније да оспособимо што пре поље Д и да крене производња и да крене производња према ТЕНТУ", рекао је Миодраг Ранковић, председник синдиката радника Колубаре.

У оваквој ситуацији тешко је проценити када ће угаљ поново моћи да се копа.

Колико је важно да се копови што пре опораве говори и чињеница да свака друга сијалица у Србији светли захваљујући сагоревању колубарског лигнита јер Термоелектране Никола Тесла не могу да раде без производње у Колубари.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво