Читај ми!

Поплаве у Србији, критично у Убу

Наставља се борба са поплавама у Србији. Најкритичније у општини Уб. Одблокиран Крупањ. У току је превентивна евакуација у делу Сремске Митровице, Мрзеници код Ћићевца и у делу Чукарице. Поплавама је угрожено 1.775 објеката, а поплављено је 2.060.

16.40 - У набујалој Великој Морави у Обрежу код Варварина нестао 27-годишњи мештанин, јавља дописник РТС-а из Крушевца. 

15.50 - Након четвородневне блокаде проходан пут од Лознице преко Завлаке, Мојковића и Ликодре до самог Крупња.

14.45 - Наређена превентивна евакуација и дела Остружнице и Умке, у општини Чукарица. 

14.35 - Проглашена превентивна евакуација из појединих улица у Сремској Митровици и оближњег места Лаћарак.

14.00 - У Мрзеници код Ћићевца 25 домаћинстава је поплављено и у току је евакуација становништва и стоке.

12.50 - Водостај Саве у Сремској Митровици је 850 цм и недостаје 30 цм да вода дође врха насипа, али се насипи ојачавају џаковима, јавља дописник РТС-а.

12.15 - Сви потрошачи у Љигу остали без струје, воде и сигнала за мобилну телефонију, каже председник општине Миодраг Старчевић.

11.15 - Министар одбране Братислав Гашић каже да се у наредна два сата прелази у Сремску Митровицу како би се ојачали насипи.   

С водом се боре и у осталим деловима Србије. У Колубарском округу најтежа ситуација и даље је на Убу и у Тамнави.

Највећи проблем у Убу је допремање воде за пиће пошто су постројења водовода била потопљена.

"Поједини локални путеви са Ибарске магистрале ка Убу су проходни, а помоћ повремено допрема и хеликоптер, који је обезбедила Влада Србије", рекао је председник општине Уб Дарко Глишић.

Након четвородневне блокаде коначно проходан пут од Лознице преко Завлаке, Мојковића и Ликодре до самог Крупња. Почела је да стиже вода, храна и друга неопходна помоћ. Организовано у Крупањ помоћ су довезли и грађани Лознице.

У 5.000 домаћинстава у Лозници где је угрожено око 20.000 становника допрема се храна, вода и друга неопходна помоћ. Десет насељених места је већ четири дана потпуно или делимично без струје. Додатне потешкоће стварају појаве нових клизишта и одрона.

Снабдевање основним намирницама је отежано због порушених мостова у селима Козјак и Драгинац, али и другим подручјима због воде, одрона, уништених путева и клизишта.

Сви потрошачи у Љигу остали су без струје, воде и сигнала за мобилну телефонију, каже председник општине Миодраг Старчевић.

"Дом здравља не ради јер је под водом. Не раде ни школе ни вртићи, потопљено је око 800 хектара ораница", изјавио је Старчевић Танјугу.

Сава у Сремској Митровици достигла рекордни водостај икад забележен у историји - 850 центиметара. У току је евакуација у појединим улицама.

Општински штаб за вантредне ситуације у Сремској Митровици донео је данас одлуку о проглашењу превентивне евакуације становништва из појединих улица у општини и оближњем месту Лаћарак.

"Од премијера смо добили наређење да по сваку цену сачувамо Шабац и Сремску Митровицу и предузећемо све неопходне кораке поучени оним што се десило у Обреновцу да нам се то више не понови", рекао је министар одбране Гашић.

Сремска Митровица је потпуно спремна за све изазове пред којима се налази и за све оно што може да се деси услед раста водостаја реке Саве, каже председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

У смедеревској општини је поплављено око 700 домаћинстава, док је у Смедеревској Паланци до сада евакуисано око 400 особа.

Општински штаб за ванредне ситуације Горњег Милановца констатовао је да се вода са поплављених подручја повлачи, али да су штете проузроковане поплавама огромне.

Како је саопштено, стање на подручју горњомилановачке општине додатно отежава појава клизишта. До сада је евидентирано око 200 клизишта, али се тај број из часа у час повећава.

Ниво Западне Мораве прошле ноћи је опао у Трстенику и јутрос је на коти 44, речено је на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације.

"Прогноза за наредне дане је охрабрујућа, па се надамо да ће и даље да опада ниво река", рекао је Мирослав Алексић, шеф Штаба за ванредне ситуације и председник општине Трстеник.

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић изјавио је да је ситуација у овом граду, боља него јуче и прошле ноћи, вода се повукла из пола града, али је и даље веома тешко. И даље нема струје, воде, не ради фиксна телефонија.

"Вода је у стагнацији, Велика Морава није правила проблем током ноћи, а вода се повукла из пола града", рекао је Миллановић.

Јуче је евакуисано је око 1.000 људи, 350 је у граду у прихватном центру, а остало је отишло по селима.

Велика Мораве код Варварина која је јутрос излила из корита угрозила је 500 домаћинстава. Припадници Ватрогасно спасилачких јединица, Црвеног крста, полиције, војске и добровољци из Варварина, Крушевца и Бруса евакуисали су око 650 људи за које је привремени смештај обезбеђен у основној школи.

У Мрзеници код Ћићевца 25 домаћинстава је поплављено и у току је евакуација становништва и стоке, фарме пилића у Сталаћу су поплављене.

У четири села код Чачка - Видови, Бечњу, Горњој Горевници и Кулиновцима, појавила су се клизишта услед обилних кишних падавина, а за сада нису угрожени стамбени објекти, речено је на данашњој седници Градског штаба за ванредне ситуације.

Врх поплавног таласа ноћас је стигао и до Крушевца. Западна Морава полавила је магистарнилни пут Појате-Крушевац код Сталаћа. Под водом су обилазнице око града где је отежан саобраћај, вода је преплавила саобраћајницу, многа дворишта и економске зграде.

Велика Морава код Ћуприје превазишла је границу ванредне одбране од поплава и тренутно се врши осматрање како би се на критичним местима евентуално реаговало, рекао је начелник Одељења за ванредне ситуације МУП-а Србије за Поморавски округ Горан Кушић.

Председник општине Параћин Саша Пауновић, изјавио је Танјугу, да је ситуација у Параћину, "далеко боља него јуче, а неупоредиво боља него прекључе". "Струје нема у целом граду и црпимо воду из трафостаница, да би струју пустили што пре", рекао је Пауновић. 

Ситуација у општини Коцељева се стабилизовала, а река Тамнава се повлачи у корито.

Западна Морава која је потпуно поплавила приобаље у Краљеву, и око 400 домаћинстава, почела је да се повлачи. Раде Ерац, председник Месне заједнице Грдица, каже да би многи већ у току данашњег дана могли да се врате у своје куће и започну са чишћењем.

У општини Косјерић вода је активирала преко 300 клизишта, у Стојићима је однела цело брдо, а већина села одсечена је од света, због прекида путева, рекао је председниик општине Косјерић Милијан Стојанић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво