Читај ми!

Критично у четири округа

Борба са поплавама у Србији и даље траје. Најкритичније је на територији Колубарског, Мачванског, Моравичког и Поморавског округа, као и у београдским општинама Лазаревац и Обреновац, подаци су МУП-а.

06.45 - Свилијанац и Параћин и даље најугроженија подручја у Поморавском округу. За сада нема опасности од изливања набујале Велике Мораве на подручје Ћуприје, јавља дописник РТС-а.

06.15 - Најкритичнија ситуација и даље је у Обреновцу, још има оних којима је помоћ потребна и наставиће се акције спасавања, каже за РТС Зоран Николић из Оперативног центра МУП-а.

00.10 - МУП апелује на све грађане који имају чамце да се јаве најближим штабовима за ванредне ситуацијe. 

23.00 - ЕПС је обезбедио довољне количине струје и у овом тренутку не планира искључења, изјавио је в. д.  директора ЕПС-а Александар Обрадовић. 

22.40 - Насип у Сремској Митровици одолева високом водостају Саве, рекао је шеф Покрајинског штаба за ванредне ситуације Горан Јешић.  

22.05 - Река Колубара изменила ток између места Велики Црљени и Вреоци, у општини Лазаревац, и сада тече у правцу угљенокопа "Тамнава - Западно поље", које је потпуно поплављено.

21.20 - Разматра се и могућност рестрикција електричне енергије ако буде потребно, изјавио за РТС министар рударства и енергетике Александар Антић.  

20.20 - Штаб за ванредне ситуације Јагодине укинуо ванредну ситуацију. Реке Белица и Лугомир више не прете. 

19.50 - Гранични прелаз Сремска Рача према БиХ затворен је у 19 сати, саопштио је МУП.

На територији Србије до јутрос је њвакуисано око 15.200 особа, а угрожено је и поплављено више хиљада објеката, саопштио је МУП. На седници Штаба за ванредне ситуације премијер Вучић је рекао да има жртава.

Дошло је до рекордног водостаја и изливања реке Колубаре на територији града Ваљева, а на територији општина Осечина и Лозница дошло је до изливања реке Јадар.

Због временских неприлика и поплава, непроходна је Ибарска магистрала код Лазаревца, Чачка, Пожеге и Ужица. Проходан је само један пут Ужице - Бајна Башта.

На територији општине Коцељева дошло је до изливања реке Тамнаве, на територији општине Горњи Милановац излила се река Деспотовица, а на територији града Чачка река Чемерница.

Услед изливања Колубаре 90 одсто општине Обреновац је под водом. Тренутно има више од 200 захтева за евакуацију, а захтеви непрестано пристижу из разних делова општине и евакуација угроженог становништва је у току.

Ситуација се додатно компликује, јер на територији општине нема електричне енергије. У Обреновцу је на спасавању угроженог становништва ангажовано 1.500 припадника Ватрогасно-спасилачке јединице, полиције, Жандармерије, Противтерористичке јединице и припадници Војске Србије.

Непроходни су путеви Београд–Обреновац–Шабац, као и Београд–Уб–Ваљево.

Већи део Лазаревца и даље је без струје, а због изливања канализације, вода из водовода није за пиће, па градом круже цистерне са водом.

На територији општине Свилајнац пробијен је насип на Ресави и поплављено је село Седларе и насеље Свилајнац. Велики део града је под водом. У прекиду је фиксна телефонија, као и мреже ВИП и Теленор и тренутно је у функцији само МТС.

У Свилајнцу нема струје ни воде за пиће, а евакуисано је 300 људи. Ниво воде благо опада.

Поплављено је више од 50 одсто територије Параћина, где је угрожено око 25.000 становника. Извршена је евакуација дела болесника из болница у Параћину и Ћуприји. Синоћ је почела евакуација чамцима, а људи су смештени у спортску халу и вртиће.

У Малом Зворнику и Крупњу од јутрос очекују помоћ хеликоптерске јединице. Страхује се да има и несталих. У потпуној блокади је и Љубовија, а спасавање људи се наставља и у Лозници.

У Колубарском округу најкритичније је у општини Уб, где је угрожено четири хиљаде домаћинстава. До Уба је немогуће доћи копненим путем, а најпотребнији су вода за пиће и лекови.

Прве жртве поплава у Колубарском округу су 63-годишњи мушкарац из убског села Милорци, чије је тело пранађено у селу Црвена Јабука, и 80-годишња старица, која је настрадала у својој поплављеној кући у околини Лајковца, потврђено је дописнику РТС-а у ваљевској полицији.

У бајинобаштанској општини због клизишта и одрона угрожене су куће. Део становника је исељен, а већина путева је у прекиду. Околна села су одсечена. Без напајања је 110 трафостаница, а питање је и када ће радници ЕПС-а стићи до њих и отклонити кварове, јер су путеви уништени.

У општини Косјерић покренула су се клизишта, па - после воде - и земља руши објекте и затрпава путеве. Стотинак домаћинстава нема воду за пиће, а у граду су уведене рестрикције струје.

Западна Морава излила се од Краљева до Врњачке Бање. Од јуче, најкритичније је у насељу Грдица, где је ниво воде виши од два метра. Мештани се спасавају чамцима МУП-а, а помажу им припадници 2. бригаде Војске Србије.

У смедеревској општини поплављено је око 700 домаћинстава, док је у Смедеревској Паланци до сада евакуисано око 400 особа. Према тој општини може се само алтернативним путем преко Крњева. Паланка је и без струје и без воде.

Поплава има и у Браничевском округу, где су се излили Млава и Пек, а проблеме праве и бујични потоци.

У Трстенику је Западна Морава на историјском максимуму. Пробијен је бедем код моста, тако да река убрзано плави села низводно.

Ватрогасно-спасилачка бригада у Нишу спасила је из набујале Нишаве седамнаестогодишњег младића који се гуменим чамцем спуштао низ реку.

Његов чамац се преврнуо близу Желеничког моста. Младић је промрзао и збринут је у Хитној помоћи.

Без струје је око 100.000 домаћинстава. Електричну енергију немају Лазаревац, Свилајнац, Параћин, већи део Обреновца, Лознице, Ваљева и више насеља на подручју Шапца, Краљева и централне Србије.

Термоелектране "Никола Тесла" које Србији дају половину струје раде у немогућим условима. Председник Владе поручио је да ће се учинити све како би електромрежа и ТЕНТ издржали.

Обреновачке термоелектране троше залихе угља и раде са 30 одсто мањим капацитетом.

Набујале реке угрожавају и рад хидроелектрана. На "Ђердапу" је већ смањена производња струје.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво