Читај ми!

Одбрана Шапца, велики одзив волонтера

После позива Александра Вучића више хиљада људи дошло испред Центра "Сава", одакле су отпутовали у Шабац. Премијер каже да је ситуација у Србији много тежа него што може да се замисли. У Шапцу више од 10.000 добровољаца из целе земље. Вечерас нема потребе за новим добровољцима, рекао премијер. Апел људима да дођу ујутру у девет сати испред Београдске Арене.

05.00 - Насипи издржавају на свим критичним тачкама, јавља дописник РТС-а из Шапца.

04.30 - Зоран Бабић: Предузете све мере да би се евентуалне штете од поплава у Шапцу свеле на минимум. Најкритичније на три тачке - Црној Бари, Червентији и око силоса.

01.30 - Око 200 припадника полиције и више хиљада грађана који су из Београда дошли у Шабац, заједно са локалним становништвом поставља џакове са песком дуж обале Саве, бранећи град од изливања реке.

01.10 - Посланик СНС-а Зоран Бабић нови је шеф Штаба за ванредне ситуације Шапца. Штаб у Шапцу је распуштен због, како је речено, несавесног рада.

23.50 - Министар правде Никола Селаковић и преко 400 запослених и осуђеника из Забеле, КПЗ Ниш и ВПД Крушевац стигли у Шабац како би радили на пуњењу џакова за бедеме.  

23.20 - Први аутобуси са волонтерима из Београда стигли у Шабац. Акцији се прикључио и Савез студената Београда.

23.15 - У Шапцу напаковано већ 10.000 џакова. Очекује се да у наредних нолико сати буде напаковано још 7.000 врећа.  

22.00 - Алекдсандар Вучић захвалио Београђанима који су се добровољно јавили да иду у Шабац и поручио да вечерас нема потребе за новим добровољцима.

21.45 - Министарка Зорана Михајловић рекла је да се довољан број грађана одазвао позиву Владе Србије за одбрану Шапца, и да остали који желе да помогну, дођу сутра. 

21.40 - Четрдесет аутобуса са волонтерима из Београда кренуло пут Шапца. 

21.35 - Велики број грађана Шапца окупио се у центру града и чека да буде распоређен на позиције одбране од поплаве. Начелник генералштаба ВС присуствује седници штаба у Шапцу.

21.30 - Министарка Зорана Михајловић позвала превознике да пошаљу аутобусе како би се сви волонтери превезли до Шапца.

21.15 - Војска Србије упутила 400 припадника у Шабац.

21.00 - Више хиљада људи окупило се испред Центра "Сава". Недостају аутобуси.

20.40 - Први аутобуси са добровољцима кренули из Београда за Шабац.

18.05 - РТБ Бор шаље 50 рудара у Шабац. Из Центра за полицијску обуку Сремска Каменица у Шабац кренуло 250 запослених и полазника Центра. 

Позив премијера Александра Вучића уследио је након процене Хидрометеоролошког завода Србије и других институција да ће ниво Саве код Шапца у суботу премашити 650 сантиметара.

Вучић је, на паркингу испред Центра "Сава", са којег је отишло више од 40 аутобуса са добровољцима у Шабац, рекао да је из Београда отишло око три хиљаде људи, а да их је тамо 6.000 и да нови добровољци немају где да буду распоређени.

Он је заинтересованима за помоћ у одбрани од поплава рекао да сачекају нови позив јер ће бити критично у Свилајнцу и Параћину.

"Чим дођу руске јединице са опремом, идемо. Без опреме нема смисла да идемо", рекао је Вучић. Истакао је да је сутра ујутро за одлазак у Параћин потребно око 500 добровољаца из Београда јер тамо има људи за две смене.

Министар правде Никола Селаковић, који се налази у Шапцу, изјавио је ноћас да је одзив грађана изузетан за помоћ том граду од поплава и да се пуне џакови песком за одбрану града од поплава, али је напоменуо да је организација на нивоу локалне самоправе "изузетно танка".

"Одзив грађана је изузетан, дошли су са свих страна, чак из Вуковара, Боровог насеља. Сви су спремни да раде целу ноћ, али оно што није добро, јесте танка организација коју смо зателки овде. Практично организације није ни било и сада се организујемо сами на лицу места", рекао је Селаковић за Танјуг.

Министар правде је додао да чак нема довољно лопата за пуњење џакова песком и да сваког тренутка око 500 лопата треба да стигне из Београда.

"Бићемо овде целу ноћ, људи има довољно, трудићемо се да организујемо рад на смену, док једни раде, да други одмарају. Имамо проблем са малим бројем камиона и малим бројем утоваривача, који одлазе на место приобаља где треба стављати џакове. Малопре смо послали четири аутобуса људи који праве бедеме", рекао је Селаковић.

Према Селаковићевим речима, када су дошли у Шабац организација локалног штаба није ни постојала.

У међувремену, посланик СНС-а Зоран Бабић постављен је за новог шефа Штаба за ванредне ситуације Шапца.

У саопштењу из кабинета потпредседнице Владе Зоране Михајловић наведено је да је Влада Србије расформирала градски штаб Шапца због несавесног односа према кризној ситуацији која је задесила градско језгро и сва околна места.

Историјски максимум Саве већ достигнут 

Иначе, историјски максимум нивоа Саве код Шапца од 595 сантиметара забележен је 1987. године. Тај ниво је Сава данас већ достигла.

Од слива Саве код Чеврнтија, које се налази недалеко од Сремске Митровице, па до Шапца, људи од јутрос постављају џакове с песком и ојачавају насип.

На путу за Шабац је осам аутобуса с припадницима Војске, а биће ангажовано и додатно људство са инжињеријским средствима. У Шапцу је и начелник Генерштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

И више од 150 припадника Управе криминалистичке полиције и 50 припадника Управе полиције МУП-а  кренули су ка Шапцу како би пружили помоћ угроженом подручју. 

Градски штаб за ванредне ситуације Града Новог Сада донео је одлуку да у Шабац, као помоћ у одбрани од поплаве, пошаље 200 добровољаца запослених у градским јавно-комуналним предузећима.

Град Зрењанин је саопштио да је прва група добровољаца кренула у Шабац, а градоначелник је позвао остале добровољце са територије ове општине да се и сутра придруже у борби за одбрану Шапца.

Општина Сјеница упутила је 50 припадника Горске службе спасавања и добровољаца пут Обреновца и Шапца. Помоћ стиже из из Новог Пазара.

И око 150 осуђеника који затворску казну служе у Нишу и 50 запослених у КПЗ Ниш кренуло је пут Шапца како би помогли у одбрани града од поплава. 

Градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић и председник Скупштине општине Грачаница Владета Костић организовано ће са више од 100 Срба са Косова вечерас кренути пут Шапца.

Демократска странка и Либерално-демократска партија позвале су људе да помогну становништву угроженом од поплава. 

На седници републичког штаба за ванредне ситуације премијер је истакао да је  катаклизмично у Обреновцу и многим градовима западне и централне Србије. 

Затражио је помоћ у одбрани Шапца и навео да предстоји још тежа ситуација. Како је рекао, извештаји говоре да из БиХ долазе јаке бујице. И Колубара и Тамнава и Сава се повећавају.

"Потребно нам је до 1.500 добровољаца из Београда, јер су капацитети МУП-а а и војске исцрпљени", рекао је Вучић. Вучић је наложио и превентивну евакуацију грађана Шапца.

Вучић је истакао да ће у Шапцу морати да буду примењене "ратне мере" и још једном је позвао Београђане да помогну јер нема више Жандармерије и слободних војника.

"Имамо значајне жртве, о броју и свему другом нећемо говорити док се све не заврши", рекао је премијер. 

Како је истакао, добар део Србије могао би да остане без струје ако се у Обреновцу вода подигне за још 30 центиметара. Рекао је да је најважније да ТЕНТ и Електромрежа издрже. Нагласио је да у ТЕНТ-у иста смена ради већ 26-27 сати и да им је једва достављена храна и вода.

Похвала спасиоцима 

Премијер је рекао да су људи који учествују у спасавању прави хероји који често наилазе на неразумевање оних које спасавају. Рекао је да би број жртава би много већи да није било тих људи и добровољаца.

"Имамо велике губитке и у техници, али и у људству", рекао је премијер који је затражио да се посебно похвале припадници Жандармерије ПТЈ-а и САЈ-а јер, како каже, да њих није било, имали бисмо на Убу 40 мртвих.  

Затражио је помоћ од Европске уније и од свих у Европи.

"Ако хоћете да шаљете озбиљну помоћ шаљите. Потребни су нам чамци и хеликоптери", рекао је Вучић.

Истакао је да остаје на снази мера о узимању чамаца из београдских марина све док то буде потребно за спашавање људи. Свештена лица је позвао да својим изјавама "не доливају уље на ватру".

Премијер је захвалио владама Русије, Словеније, Црне Горе, Аустрије и Немачке. Захвалио је и многим домаћим и страним компанијама које нуде и шаљу помоћ и подршку.

Навео је и да ће бити потребна помоћ за санацију штета од поплаве. "Оваква катастрофа се никада није догодила у Србији, а видим да ни неки у влади то још нису разумели", рекао је премијер.

"Само за један Уб ће нам сваког дана бити потребно 30.000 литара пијаће воде. Литар и по становнику. Неће скоро моћи да се реши питање водовода", рекао је премијер.

Нагласио је да је данас евакуисано 2.640 људи. Међутим, истакао је да је 97 деце спашено супротно вољи њихових родитеља.

"Остало нам је између 1.800 и 2.000 људи који чекају на помоћ и за које сваког тренутка може бити крај", рекао је Вучић. 

На седници Штаба је речено да се обезбеђују смештајни капацитети за евакуисане у Београду. 

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво