Читај ми!

Евакуација Обреновца, има жртава

Премијер Александар Вучић рекао да има жртава у Обреновцу. Та општина ће морати у потпуности да се евакуише. Готово цео град је под водом. Спасавање људи је у току, а до сада је евакуисано више од 3.500 људи.

03.00 - Више од 3.500 људи је евакуисано у Обреновцу, каже Предраг Марић. Има довољно чамаца за евакуацију, кажу надлежни.

00.50 - У Обреновцу је евакуисано више од 3.000 људи, али још много људи чека помоћ, каже за РТС Предраг Марић.

00.30 - Војска у Обреновац довезла амфибије (возила која се крећу и по води и копну). У помоћ стигли Словенци, јавља репортер РТС-а са лица места.

00.15 - Министар полиције Стефановић остаје током ноћи у Обреновцу како би заједно са спасиоцима помогао угроженим грађанима да се евакуишу.

23.25 - Потребно је доставити млеко у праху за децу из Обреновца, рекао је министар здравља Златибор Лончар. 

22.37 - Захваљујући грађанима који су спасилачким службама уступили своје чамце евакуација у Обреновцу иде најбрже могуће, изјавио је члан Градског већа Београда Драгомир Петронијевић.

22.15 - Управа граничне полиције МУП-а потвдила да су азиланти који су данас смештени у основној школи у Баричу, самоиницијативно понудили помоћ у спасавању угрожених на подручју Обреновца.  

20.45 - Све више људи довози своје чамце у Обреновац, јавља репортер РТС-а и напомиње да то још увек није довољно.   

20.00 - Евакуација у Обреновцу неће стати све док постоји потреба да се и један човек извуче, рекао је министар Небојша Стефановић.

18.50 - У Обреновцу у 18.30 сати ниво Колубаре и даље расте, а наставља се евакуација становништа помоћу хеликоптера и чамаца. 

17.15 - Има жртава у Обреновцу, рекао премијер Вучић на седници Штаба за ванредне ситуације.

15.30 - Хеликоптерска јединица МУП-а евакуисала бебу стару 15 дана из села Велико Поље код Обреновца.

У Обреновцу је у току евакуација грађана, а набујала Колубара прети да сруши мост на улазу у град из правца Београда.

"Ситуација је катастрофална и биће још тежа. Очигледно је да ће морати да буде потпуна евакуација града", рекао је Вучић.

Он је на мосту у Обреновцу, који се још држи, разговарао са руским амбасадором Александром Чепурином и министром полиције Небојшом Стефановићем.

Вучић је после доласка спасилачког тима из Русије рекао да је велики проблем и Термоелектрана "Никола Тесла", чији рад је угрожен, а тиме и снабдевање струјом целе Србије.

Он је истакао да је потребно још чамаца и спасилачких екипа како би се евакуисало још више људи, због чега је наредио да се узму сви чамци, посебно гумени, из београдске марине.

Вучић је апеловао на грађане да не одбијају евакуацију и да поштују упутства надлежних служби.

Он је додао да ће у помоћ доћи још један руски спасилачки тим, а да су долазак до вечерас најавили и спасиоци из Словеније, али да је помоћ понуђена и из других европских земаља.

Према његовим речима, најтежа ситуација је у Шапцу, Обреновцу и Београду.

Премијер је додао да је наложио Небојши Стефановићу да остане у Обреновцу и да не долази на поподневни састанак Штаба за ванредне ситуације.

"Свуда је тешко и питање је шта ће нам остати од земље", рекао је Вучић.

Упитан о проценама да ли ће мост на уласку у Обреновац издржати налете бујице, Вучић је одговорио: "Тешко", истовремено додавши шта ће се радити са људима запосленим у Термоелектрани "Никола Тесла".

Обреновац је тренутно најугроженије подручје у Србији.

Рано јутрос дошло је, наиме, до изливања Колубаре и од тог тренутка је ситуација у Обреновцу критична.

Поплављено је више од 900 објеката, а угрожено још 1.388, према подацима МУП-а.

Евакуисани грађани Обреновца и они који тек треба да напусте своје домове смештају се у београдске школе и ЦКС "Шумице".

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је раније данас да је Град Београд обезбедио аутобусе ГСП-а којима се евакуисани грађани пребацују у школе на Чукарици и у Сурчину.

Он је рекао да је у овом тренутку спремно 1.300 кревета, а око 3.000 кревета ће бити спремно за оне који буду расељени из Обреновца.

Град Београд упутио је два шлепера воде за пиће у најугроженије градске општине, Обреновац и Лазаревац, а у ове две општине, где је ситуација најтежа, послата је и већа количина хране, између осталог 1.000 векни хлеба, као и пелене и храна за најмлађе.