Борба са поплавама широм Србије

У току евакуација великог броја људи из Обреновца, који је најтеже погођен поплавом. Колубара прети да сруши мост. Због поплава критично и у Убу, Свилајнцу, Параћину и Смедеревској Паланци. Опада водостај Тамнаве и Јадра. У спасавању ангажоване војне, жандармеријске и друге полицијске јединице. Угроженом становништву допрема се помоћ. Стигла помоћ и из Русије.

18.40 - САД донира 100.000 америчких долара за набавку опреме и хране неопходне за помоћ поплављеним подручјима у Србији.

МУП апелује на дистрибутере и произвођаче пелена, дечје хране и опреме за бебе да донирају своје производе Црвеном крсту. Контакт 011/3032-125, локали 217 и 215.

17.55 - ЕУ активирала Механизам цивилне заштите након синоћњег захтева за помоћ које су упутиле Србија и БиХ, саопштено је из ЕУ Инфо центра.

17.30 - Русија шаље још два авиона са хуманитарном помоћи, саопштено из руског министарства за ванредне ситуације.

16.50 - Овде прочитајте каква је тренутна ситуација на путевима у Србији.

16.45 - Становништву у поплављеном подручју се препоручује да не користе воду за пиће како би се спречиле цревне болести, саопштио Институт Др Милан Јовановић Батут.

16.30 - На територији Лознице стање је алармантно, око 20.000 грађана је угрожено поплавама, каже градоначелник Видоје Петровић.

16.10 - Тамнавски копови "Велики Црљени" и "Тамнава - Западно поље", на којима се производи две трећине угља у Рударском басену "Колубара", потпуно поплављени.

16.00 - МУП позвао хотеле у Србији да понуде бесплатан смештај за спасиоце путем телефона 064/8921-021 и 064/8921- 062.

15.45 - У реци Јасеници пронађено тело ватрогасца Дејана Л. из Тополе кога је јуче однела бујица.

14.55 - Ситуација је катастрофална и биће још тежа. Очигледно је да ће морати да буде потпуна евакуација града, рекао Вучић у Обреновцу.

14.30 - Влада апелује на власнике чамаца са мотором, да их уступе за евакуацију. Потребно је да се чамци довезу копненим путем до хотела у Обреновцу.

14.00 - Премијер Вучић у Обреновцу, где ниво воде достиже и три до четири метара, јавља репортер РТС-а. Тамо је и 60 руских спасилаца. 

13.45 - Набујала Колубара у Обреновцу прети да сруши мост на улазу у град из правца Београда.

12.30 - Безбедност у Казнено-поправном заводу у Ваљеву, који је претпрео велику штету, а део људи морао да буде евакуисан, данас је на редовном нивоу.

12.15 - Хеликоптерска јединица МУП-а евакуише децу и запослене из обданишта на подручју Обреновца. Чамцима се Евакуишу деца и одрасли из Основне школе "Јован Јовановић Змај". Убрзана евакуација из хотела.

11.45 - ЕУ ће послати у Србију пумпе високог капацитета и стручњаке, саопштила је европска Служба за координацију у хитним ситуацијама. Очекује се да ће пумпе стићи у Србију најкасније сутра.

11.35 - У Свилајнцу 1.000 људи на спратовима чека евакуацију, али им се не може прићи, рекао председник општине Свилајнац Предраг Милановић. Параћину неопходна помоћ.

11.20 - Помоћ понудиле Хрватска и Македонија. Председник Македоније Ђорђе Иванов поручио је, у телефонском разговору с председником Томиславом Николићем, да је Македонија спремна да понуди помоћ.

11.10 - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић у обиласку Обреновца.

10.30 - Полицијским хеликоптером је евакуисана и беба, стара око годину дана из села Пољане, јужно од Обреновца.

10.15 - Смедеревска Паланка без струје и воде. Јасеница поплавила део где су водопад и електродистрибуција.

09.55 - Крупањ у тоталној блокади. Грађани Крупња, Малог Зворника и Љубовије немају струју. Има угроженог становнишва до кога се не може доћи. Проблем клизишта и одрона. 

09.35 - У току евакуација 1.000 домаћинстава у насељу Грдица у Краљеву. Људима обезбеђен смештај у Матарушкој Бањи и школским објектима. Критично и у селу Врбе. Вода достиже два метра. 

09.10 - Премијер Александар Вучић замолио грађане Обреновца да не одбијају помоћ и пристану на евакуацију.

Широм Србије евакуисано је више од 7.000 људи због поплава. Бројне компаније и удружења почеле су да шаљу помоћ поплављеним подручјима. Начелник сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић је рекао за РТС да је предмет пажње сада Обреновац. У току је евакуација великог броја људи из Обреновца, где је овога јутра и најкритичније.

У помоћ тој општини притекло је 60 руских спасилаца, а тамо је и премијер Србије Александар Вучић, јавља репортер РТС-а са лица места.

Једна старија особа у Обреновцу се води као нестала, потврдио је Предраг Марић.

"У Обреновац су упућене додатне снаге, у граду нема струје. Стижу нове снаге, очекују се војни хеликоптери, стижу нови чамци, припадници војске, Жандармерије, снаге МУП-а, припадници Сектора за ванредне ситуације из Војводине, руски спасиоци", рекао је Марић.

Са подручја Обреновца до сада је, према последњем извештају Министарства унутрашњих послова, евакуисано 2.510 особа, а у току је евакуација још 1.400 становника. Поплављено је више од 900 објеката, а угрожено је још 1.388 објеката, навео је МУП.

Градоначелник Београда Синиша Мали апеловао је на грађане Обреновца да не напуштају своје домове и да се за све потребне информације обрате Оперативном центру Управе за ванредне ситуације града Београда на број 1985.

Обреновац је посетио и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који са сарадницима прати ситуацију у тој општини. За сада се спроводе само појединачне евакуације, а ако буде потребно спремне су мере и за бројније измештање становништва.

У Мачванском, Колубарском и Моравичком округу ангажоване су војне, жандармеријске и друге полицијске јединице. Угроженом становништву допрема се помоћ, у шта су се укључили и највиши државни функционери.

Премијер је помагао поплављенима у Коцељеви и Убу, министри су били у Ваљеву, Осечини.

Председник Србије Томислав Николић поручио је обилазећи Пољане, да ће државни органи учинити све да спасу сваки људски живот, што је у овом тренутку приоритет, док ће о материјалној штети и санацији бити речи тек кад прође непогода.

Под водом је и Петровац на Млави, пошто се излила река Млава.

Већи део Лазаревца и даље је без струје, а у целом граду вода из водовода није за пиће због изливања канализације. Сектор за ванредне ситуације подигао је степен опреза и у београдском насељу Рипањ.

Алармантне вести стижу овога јутра и из општине Свилајнац, где се током ноћи излила река Ресава и поплавила пола града. Бујице теку главном градском улицом. Вода је ушла у многе стамбене објекте, стигла је и до Пољопривредне школе, где је у току евакуација животиња.

У Полицијској станици у Свилајнцу кажу да се у град не може ни аутомобилом, јер је све под водом. Оно што је најбитније, екипе за спасавање су у акцији и нема повређених грађана, већина је у својим домовима и због воде не може да изађе из својих кућа.

У Поморавском округу, у Параћину, поплавама је угрожено 121 домаћинство и око 300 становника. Више од 30 одсто укупног становништва у општини је поплављено, а тренутно више стотина грађана, који су остали без крова над главом, очекује помоћ, саопштио је Штаб за ванредне ситуације у Параћину.

Јединице Војске Србије током целе ноћи извлачиле су људе из поплављених кућа и са кровова и та акција још траје. Поплављена подручја немају струју, ни воду, као ни фиксну ни мобилну телефонију и интернет.

У Поморавском округу водовод није у функцији у Деспотовцу и Свилајнцу, а вода није исправна за пиће у Ћуприји и Параћину, саопштио је Завод за јавно здравље у Ћуприји.

Ниво Белице и Лугомира у Јагодини од јутрос је нешто нижи. Ноћас је спречено изливање Белице у сам центар града.

Поплављена су околна села, а најгоре је у Трнави где је вода у кућама до плафона. Из општинског штаба за ванредне ситуације позвани су сви који имају пумпе да их уступе како би се из поплављених домаћинстава исцрпла вода. Процене штаба за ванредне ситуације су да је поплавама угрожено 1200 породица.

Ништа лакше није ни у смедеревском крају због изливања Раље и Коњске. У Смедеревској Паланци река Јасеница је поплавила део где су водовод и електродистрибуција, па у граду нема ни струје ни воде. Отежан је саобраћај на околним путевима. Три куће срушене су у бујици у смедеревском крају.

Министар рада и социјалне политике Александар Вулин изјавио је приликом обиласка Прељине код Чачка да је у поплавама које су погодиле Србију најважније сачувати људске животе.

"Има и много горе погођених. Неколико хиљада људи чека помоћ у Свилајнцу на крововима кућа", рекао је Вулин.

Вулин је, како каже, дошао да обиђе то подручје из надлежности свог министарства које је дало налог центрима за социјални рад да отворе врата угроженим људима.

Центри су у обавези и да ангажују све радно способне кориснике новчане социјалне помоћи који ће помоћи Штабовима за ванредне ситуације у збрињавању угрожених.

Председник општине Лучани, Младомир Сретеновић каже да је на овом подручју евакуисано 14 особа, а преко 50 домаћинстава је поплављено.

"У селима Дљин и Ђераћ мештани су због великог изливања воде одсечени од путева, а најугроженијим становницима Црвени крст и локална самоуправа достављају основне животне намирнице чамцима војске", навео је Сретеновић.

У Парменцу је мештанима наложено да напусте домаћинства јер се Западна Морава улила у куће. Западна Морава се излила дуж целог тока кроз краљевачки крај. У току ноћи је попустио одбрамбени бедем у селу Адрани и поплавни талас је захватио неколико села и насеља низводно.

Најтеже је било у Милочају, где је на Ибарској магистрали код моста на Западној Морави у прекиду и саобраћај, затим у Адранима и насељу Грдица, где је вода продрла у неколико стотина домаћинстава.

У помоћ Краљеву стигла је и Војска Србије на челу са командантом друге бригаде Војске Србије, генералом Маринком Павловићем.

У току ноћи стока је измештана у објекте пољопривредне школе, а становништво је евакуисано у Матарушку Бању. Штабу за ванредне ситуације помогле су јединице Војске Србије и припадници 98. Ваздухопловне бригаде из Лађеваца.

Последњи велики поплавни талас захватио је ово подручје сат после поноћи. Од тада је водостај Западне Мораве код Краљева опао за око 80 центиметара и показује тенденцију опадања.

Заменик председника општине Љиг, Драган Лазаревић изјавио је да је ситуација на овом подручју веома алармантна нарочито због клизишта чији се број из сата у сат повећава.

Река Дрина јутрос се излила у селу Мачвански Прњавор, а према проценама шабачког кризног штаба поплављена је половина села.

Члан штаба Предраг Срдановић рекао је да је у току евакуација становништва и стоке, а да грађани износе ствари из кућа које су већ поплављене. Он је проценио да је поплавом угрожено око 500 кућа. Према информацијама из тог региона Дрина и даље надолази, а ван корита је седам километара.

Због поплављених путева, Бајина Башта је практично одсечена од света. Више од 4000 домаћинстава је без струје, а како су реке однеле локалне путеве, до оштећених далековода је немогуће доћи. Појавила су се клизишта, која угрожавају десетине објеката. Због тога је евакуисано 50 људи.

Поплаве су угрозиле и снабдевање струјом. Без електричне енергије је велики број људи, тренутно више од сто хиљада. Због изливања Колубаре, поље Тамнава Исток је под водом.

Дан пред нама биће кључан за Колубару, изјавио је министар енергетике Александар Антић, који је ноћас, са генералним директором ЕПС-а Александром Обрадовићем, обишао ту најзначајнију термоелектрану у Србији.

Термоелектране "Никола Тесла" од синоћ раде са 30 одсто мањим капацитетом. А због преливања воде, и хидроелектрана Ђердап морала је да смањи производњу струје.

Увећана фотографија

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво