Читај ми!

Поплаве зауставиле "Колубару"

Због изливања реке Колубаре, Рударски басен "Колубара" која производи угаљ за половину производње струје у Србији, обуставила производњу. Производња струје није угрожена, Термоелектране "Никола Тесла" (ТЕНТ) имају довољне залихе.

Како се наводи у саопштењу, производња угља заустављена је у ноћи између среде и четвртка и неће бити настављена док се време не стабилизује, али производња струје није угрожена јер обреновачке Термоелектране "Никола Тесла" (ТЕНТ) имају довољне залихе, преноси Бета.

"Одвоз угља ка ТЕНТ-у неће кренути, док се реке не повуку у корита, али то не представља проблем, јер се због досадашње стабилне производње угља, на депонијама термоелектрана налази значајно већа количина угља, него што је планирано за овај период", наводи се у саопштењу.

Све реке у окружењу колубарских копова - Колубара, Пештан и Турија, излиле су се из својих корита.

Угрожено је становништво локалних месних заједница, а изливом реке Колубаре директно су угрожени колубарски копови.

Вода из Колубаре директно иде ка простору тамнавских копова, ка копу Велики Црљени и Тамнава-Западно поље, где су угрожени објекти.

Тренутно је највећи проблем што не може да се приђе коповима јер је на снази привремни прекид саобраћаја на Ибарској магистрали, наводи се у саопштењу.

Од среде је уведено и двадесетчетворочасовно дежурство у свим организационим деловима површинских копова и непрекидно се прати стање на терену.

Директор РБ "Колубара" Милорад Грчић рекао је да је у питању је елементарна непогода великих размера и да је то предузеће у стању пуне приправности и ванредног рада већ два дана.

"Данас нам је критично због изливања река. Приоритети су нам заштита и безбедност људи, као и одбрана објеката, механизације и опреме. Најбитније је да су запослени безбедни", навео је Грчић.

Како је истакао, екипе РБ 'Колубара' надљудским напорима се труде да одрже ситуацију стабилном".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се