Светски дан породице

Широм света обележава се Међународни дан породице, 15. мај. Расте број породица у Србији која користи социјалну помоћ, саопштио Републички завод за социјалну заштиту.

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 1993. године 15. мај Светским даном породице како би охрабрила земље чланице да препознају потребу за оснаживањем породице као институције, преноси Бета.

Тема овогодишњег Дана је "Снажнија породица, снажнија заједница".

Поводом Међународног дана породице, Републички завод за социјалну заштиту саопштио је да је новчану социјалну помоћ у прошлој години користила 103.521 породица, што је 4,9 одсто укупног броја породица у Србији, у којима живи 262.000, односно 3,7 одсто грађана.

У саопшењу се наводи да се бележи вишегодишњи раст броја корисника новчане социјалне помоћи, услед закона из 2011. године који омогућава да већи број грађана користи право на новчану социјалну помоћ, али и смањене привредне активности током протеклих година.

Број корисника тог вида материјалне подршке државе повећан је за 15 одсто у односу на 2012. годину, а од 2009. се повећао за 56 одсто, преноси Фонет.

Посебно забрињава чињеница да 130.000 радно способних грађана користи новчану социјалну помоћ, наводи се у саопшењу, уз податак да је лане за тај вид подршке породицама издвојено 12,8 милијарди динара.

Лане је 383.384 деце, односно 204.505 њихових породица, користило дечији додатак, за шта је издвојено 12,3 милијарде динара из буџета Србије.

Родитељски додатак, као подршку породицама при рођењу детета, користило је 60.600 породица, за шта је лане издвојено 6,3 милијарде динара, али та мера популационе политике, која за циљ има подстицај рађања, није дала очекиване резултате.

Од увођења те мере, број новорођене деце је смањен, а није се повећао ни број породица са двоје и више деце, наводи се у саопшењу.

Највише средстава за материјалну подршку породици, 25,2 милијарде динара, издвојено је по основу одсуства поводом рођења детета.

Када се том износу додају сва остала издвајања за материјалну подршку породицама, укупан износ прелази 56 милијарди динара, односно 5,3 одсто буџета.

Материјална средства нису једини вид подршке потребан породицама у све сложенијим друштвеним околностима.

Саветодавно терапијске и социо-едукативне услуге предвиђене Законом о социјалној заштити још нису заживеле у предвиђеном облику, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се