Читај ми!

Невреме у Србији, ванредно у 16 места

Због обилних падавина расту водостаји река у Србији. Ванредна ситуација за сада је проглашена у Шапцу, Богатићу, Владимирцима, Крупњу, Љубовији, Малом Зворнику, Пожеги, Ваљеву, Љигу, Лајковцу, Убу, Осечини, Мионици, Косјерићу, Коцељеви, Горњем Милановцу. Поплављене стотине хектара њива у Косјерићу. На целом сливу Колубаре на снази је ванредна одбрана од поплава. Под водом и београдске општине и насеља.

00.37 - Железнице Србије обуставиле железнички саобраћај на прузи Београд-Бар, након што су бујице оштетиле деоницу Словац - Дивци.

23.40 - Поједине градске улице у Новом Саду непроходне су због воде, а највише проблема има у Сремској Каменици, Петроварадину и Футогу.

23.30 - У општини Косјерић уведена је ванредна ситуација.

23.00 - Најављен долазак војске у Чачак због тешке ситуације у том граду. 

22.45 - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обишао је општину Лазаревац, а током ноћи наставиће обилазак поплављених подручја, саопштено из МУП-а. Стефановић се најпре упутио у Ваљево.

21.30 - Евакуација становништва Мале Моштанице и Мислођина. У помоћ стигла Жандармерија.

20.50 - Ђаци у Београду сутра и прекосутра не иду у школу због поплава и обилних падавина.

20.40 - Евакуисано око 20 старијих особа у Каменици код Горњег Милановца, јавља дописник РТС-а.

20.05 - Поплављено око 300 кућа у Осечини где се излио Јадар. Основна школа оспособљена за привремени смештај евакуисаних грађана.

19.30 - Ванредно стање на снази у укупно девет општина и једном граду, 31 особа евакуисана, рекао Предраг Марић за РТС.

18.50 - Ванредна ситуација проглашена и у Лозници.

18.20 - Због изливања Скрапежа и околних речица, наложено затварање школа у Косјерићу.

16.40 - Евакуисано шест особа, међу њима и два ученика, у селу Дубље код Ваљева. 

15.30 - У општини Горњи Милановац проглашена ванредна ситуација. 

14.35 - Ванредна ситуација проглашена је и у општини Љиг. Излиле су се реке Љиг, Качер, Козељица и поток Тодоровац.

14.25 - Због могућих поплава, школе у општини Осечина сутра неће радити. Поновно проглашење ванредне ситуације "питање тренутка". 

13.15 - Десет домаћинстава у насељу Бегаљица код Гроцке угрожено је због изливања Бегаљичке реке. Вода, за сада, није продрла у куће.

12.35 - Више стотина хектара њива под водом у општини Косјерић. Разматра се могућност проглашења ванредне ситуације.

11.20 - Ванредна ситуација проглашена у Ваљеву и деловима општина Лајковац и Уб. На целом сливу Колубаре на снази је ванредна одбрана од поплава.

У шеснаест места на снази је ванредна ситуација. Најугроженија подручја у Србији, због поплава које су изазване обилним падавинама, су на територијама које су у надлежности ватрогасно спасилачких јединица Ваљева и Шабца. И наредних дана у Србији очекују се обилне падавине, јак ветар и ниска температура. Због обилних падавина, Републички хидрометеоролошки завод упозорава на пораст водостаја на свим рекама у Србији.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић каже да је ванредна ситуација проглашена у Ваљеву и деловима општина Лајковац и Уб, у општини Мали Зворник. На целом сливу Колубаре на снази је ванредна одбрана од поплава.

Укупно је евакуисана 31 особа, међу којима је деветоро деце. У поплавама нико није страдао. На потенцијално угрожена места упућени су тимови за спасавање на води.

Управа Града Лозница прогласила је ванредну ситуацију, а радници фабрике чарапа и неколико становника насеља Бањички Шор је евакуисано. На терену су екипе републичког Сектора за ванредне ситуације заједно са представницима локалне самоуправе, спасиоцима и ватрогасцима.

"Пунимо вреће песком и надамо се да ће се и овај део одбранити и да неће бити поплава", рекао је начелник Окружног штаба за ванредне ситуације Александар Стојковић.

Министар унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић обишао је вечерас општину Лазаревац. Како је рекао полицајци, жандармерија... активно су укључени током целог дана у пружању помоћи, извлачењу људи из угрожених подручја.

Он је поручио грађанима да могу да буду сигурни да су припадници МУП-а били и биће ту све време са њима и да у сваком тренутку могу да позову и затраже помоћ у најближој полицијској станици.

Новосадски тим за спасавање упућен је у Лучане, београдски је у Осечини, а из српско-руског центра у Зајечар је послата мобилна гумена брана и почело је постављање на најкритичнијим местима на Белом Тимоку.

Предраг Марић је поново апеловао на све локалне самоуправе да у наредних 48 сати буду у стању потпуне приправности и спремности за реаговање.

"Када то кажем посебно мислим на општине Осечина и Лозница и сва села између Осечине и Лознице, дуж тока Јадра, реке Лешнице општине Лучани", рекао је Марић.

Пуна приправност локалних самоуправа неопходна је и у местима у којима је претходном поплавном таласу било доста проблема - Зајечару, Краљеву, Крушевцу, Ужицу.

Ванредна ситуација уведена је и на подручју општине Горњи Милановац. За сада прети опасност од поплава на подручју Млаковца, Семедражи, Драгоља, Угриноваца, Бершића, Такова, Лозња, Бањана, Гружанског подручја, потока Јакљево.

Због обилних падавина и немогућности прилаза школским установама није одржана настава у селима Бољковци, Брезна, Каменица. Било је пријава и од представника привредних организација који се налазе у индустријској зони при реци Деспотовици где постоји могућност да вода продре у производне погоне. Због тога је угрожено функционисање Система за пречишћавање отпадних вода у Млаковцу.

Због изливања реке Каменице на падинама Сувобора, у месту Каменица код Горњег Милановца евакуисано је 20-ак старијих особа. У Богданици је угрожено око 50 домаћинстава, а у Каменици 30-ак. Река је достигла невероватан ниво и прелила мост у том селу, јавља дописник РТС-а.  

Због обилних падавина, ванредна ситуација проглашена је и у општини Љиг, потврдио је Танјугу председник те општине Миодраг Старчевић.

Према његовом речима, на том подручју излиле су се реке Љиг, Качер, Козељица и поток Тодоровац.

"Имамо пет-шест кућа које су угрожене. Неколико путних праваца је затворено за саобраћај. Имамо проблема да децу из основне школе вратимо кућама. Сва расположива механизација је на терену и покушава да отклони штете од елементарне непогоде", рекао је Старчевић.

У наредна два дана биће обустављена настава у основим и средњим школама на подручју општине Љиг. 

Већи део општине Косјерић од јутрос је под водом услед изливања Скрапежа и планинских потока. Наложено је затварање свих школа у општини, рекао је председник општине Стојанић.

Поплавни талас се, према његовим речима, у току дана проширио и тренутно је под водом око 3.000 хектара обрадиве површине.

"У општини је данас проглашена елементарна непогода, а на вечерашњој седници Штаба прогласићемо и ванредну ситуацију због поплава", каже Стојанић.

Уколико буде била потребна евакуација становништва, за привремени смештај су обезбеђене школске учионице по селима.

Због изливања Јадра, поплављено је око 300 кућа у центру Осечине. Основна школа оспособљена је за привремени смештај евакуисаних грађана. Школе у овој општини сутра неће радити, а вероватно ни у петак, потврдио је новинарима председник Општине Ненад Стевановић.

Стевановић је после седнице Штаба за ванредне ситуације додао да је поновно проглашење ванредне ситуације "питање тренутка".

У Подгорини су због јаке кише набујали сви водотоци, а највише проблема праве реке Јадар, Пецка, Драгодолка и Ловачка река. Јадар се излиои у Осладићу, где вода прелази преко магистралног пута Ваљево-Лозница, а прети да угрози и Драгијевицу, Плужац и Белотић. Вароши Осечина прети и Ловачка река.

Пецка и Драгодолка угрожавају варошицу Пецка и насеља до Осечине и ушћа у Јадар.

Дописник РТС-а из Чачка јавља да је Бјелица достигла врх поплавног таласа и да се излила се у небрањени део насеља и поља. Поставља се покретна брана, која ће у дужини од око 200 метара бранити насеље на путу од Ђерађа ка Крстацу.

У самом граду нема опасности од изливања Западне Мораве иако је током дана водостај реке порастао за 65 центиметара.

Због опасности од изливања реке Чемернице почела је евакуација мештана из Прељине и Прељинске Балуге. Мештани су се сами организовали и почели да премештају стоку.

Чемерница прети да се излије преко постављених бедема. Како је најављено у градској управи, очекује се долазак министра без портфеља задужног за ванредне ситуације Велимира Илића и ангажовање војске.

Ванредна ситуација проглашена је у општини Пожега, саопштио је МУП. У пожешком крају од поноћи пало је више од најављених 30 литара по метру квадратном, а у општини Лучани и даље нема процене о количини падавина.

Штаб за ванредне ситуације у Лучанима донео је јуче наредбу о приправности на територији те општине.

У Ђераћу, где је, пре непуних месец дана, 12 домаћинстава претрпело велике штете због изливања Бјелице, синоћ је постављено око 2.000 џакова са песком. Нове количине пристижу, јер уколико киша буде и даље падала, постоји опасност да ће се река излити.

У Лучанима је и даље на снази одлука о проглашењу ванредне ситуације, која је због угрожености од поплава, клизишта и одрона донета 18. априла ове године.

Штаб за ванредне ситуације Општине Коцељева прогласио је ванредне мере на територији целе општине због изливања реке Тамнаве и њених притока.

Председник општине Верољуб Матић рекао је да је стање најгоре у селима Каменица, Љутице, Баталаге и Доње Црњиљево.

И Београд под водом 

Градоначелник Београда Синиша Мали наложио је да због обилних киша сва градска комунална предузећа буду у стању појачане приправности. Очекује се да у главном граду падне и до 100 литара кише по квадратном метру.

У Гроцкој, у насељу Бегаљица, излила се Бегаљичка реке и угрозила више од 30 домаћинстава. Вода за сада није продрла у куће.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обишао је Лазаревац, где су загушени канали, па се вода излива.

На подручју поплавом угроженог подручја Барича у току је евакуација становништва Мале Моштанице и Мислођина, а најпре су евакуисане мајке са малом децом, старе и непокретне особе, саопштила је Градска општина Обреновац.

У помоћ угроженом становништву стигло је 50 припадника Жандармерије који су започели евакуацију.

Евакуисани мештани ових насеља биће смештени у основне школе ''Јефимија'' и ''Посавски партизани'' у Обреновцу и 14. октобар у Баричу, а општина је заједно са Црвеним крстом и Штабом за ванредне ситуације обезбедила топле оброке. Основне и средње школе на подручју општине Обреновац сутра неће радити, наведено је у саопштењу.

Од раног јутра проблеми и у Борчи. Поплављене су улице, куће, дворишта....Критично је у Миријеву, насељима Браће Јерковић и Медаковић 3, а делови Земуна немају струју. Све градске комуналне службе појачале су дежурства.

Киша јаког интензитета тренутно пада у Ваљеву, Београду, на Црном врху, у Неготину, на Златибору и у Сјеници, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Киша умереног интензитета пада у Лозници, Смедеревској Паланци и Зајечару, а слаба киша пада у Банатском Карловцу, Сремској Митровици, Крагујевцу, Великом Градишту, Пожеги, на Копаонику, у Куршумлији, Крушевцу, Ћуприји и Врању.

На Сави код Шапца водостај се налази изнад границе редовне одбране од поплава са тенденцијом пораста од сутра.

На сливу Топлице током сутрашњег дана водостај ће превазићи границу редовне одбране од поплава.

Данас и сутра, на Млави и Пеку водостаји ће превазићи границе редовне одбране од поплава, а на горњем току Западне Мораве, на Моравици, Бјелици и доњем току Ибра водостаји ће превазићи упозоравајуће нивое.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наложио је свим припадницима тог министарства да због поплава и стања на путевима ангажују све расположиво људство и механизацију у циљу пружања помоћи и заштите људи и имовине.

Стефановић је припадницима МУП-а наложио да то ураде у сарадњи са органима локалне самоуправе, саопштио је МУП.

Министар је налог о максималном ангажовању упутио начелницима полицијских управа и руководиоцима организационих јединица у МУП-у.

Обуставе саобраћаја 

У 11.30, због изливања река обустављен је саобраћај на путу Коцељева-Осечина, код места Шабачка Каменица, путу Коцељева-Свилеува код места Јазовник и општинском путу Лозница - Бања Ковиљача.

Око 11.30, због изливања река, обустављен је саобраћај на путу Маљевић-Дудовица, код места Латковић (општина Љиг).

Од 11.50, саобраћај је обустављен и путу Липнички шор - Текериш, код места Јошева (Лозница).

Око 16 часова обустављен је саобраћај на државном путу Ваљево - Ћелије, код места Попучке (Ваљево). 

Око 19 часова обустављен саобраћај на путу Крупањ - Лозница, као и на деоници Пецка (код Осечине) - Љубовија. Очекује се да ће одрон бити уклоњен и саобраћај нормализован за два сата.

Око 19.30 заустављен је саобраћај на Ибарској магистрали, од Горњег Милановца ка Београду, због одрона земље на Лукића мосту на Руднику. Екипе путара су на терену, а возила се упућују алтернативним правцима преко Тополе и Крагујевца. Саобраћај обустављен и на Ибарској магистрали у месту Брезовица, на планини Рудник, деоница Љиг-Рудник.

На иницијативу Сектора за ванредне ситуације, због изливања Бегаљичке реке на територији општине Гроцка, обустављен је саобраћај у улицама: Булевар револуције и Лоле Рибара у Бегаљици.

Обилне падавине у Србији трајаће до петка. За три дана пашће онолико кише колико обично падне за два месеца - и до 120 литара по квадратном метру, најављују метеоролози.

У ноћи између среде и четвртка на северу и у планинским пределима дуваће јак, повремено олујни северозападни ветар.

У четвртак и петак на вишим планинама очекује се снег и стварање снежног покривача.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво