Читај ми!

Највеће руско гробље ван Русије

Много тога у Србији сведочи о вековним везама са Русијом, а један од најзначајнијих споменика је руско гробље у Београду.

Шта је заједничко Ливадијској палати на Јалти у којој је одржана чувена конференција 1945, и згради Владе Републике Србије? Архитекта који је радио на двору Романових - Николај Краснов, пројектовао је обе.

И друга здања у Београду, попут Патријаршије, зграде Министарства спољних послова... носе његов потпис. У Србију је дошао бежећи од Октобарске револуције. Један је од 70.000 белогардејаца који су оставили траг у српском друштву.

"Што се тиче самог утицаја видимо и то да је већ по њиховом доласку у саставу наше краљевске академије наука било 15 руских академика", рекао је Владимир Миливојевић, дипломирани политиколог и теолог.

Према његовим речима, то је пропорционално гледано највећи број странаца у некој академији.

А највеће руско гробље ван Русије је на београдском Новом гробљу. Од 1920. године, о њему је бринула руска црква. После Другог светског рата, готово нико.

"Нажалост таква нам је историја заједничка и у Русији и у Србији, све што је имало везе са старим временима и старим устројством живота се сасецало", каже протојереј Виталиј Тарасјев, старешина Подворја РПЦ у Београду.

Пре шест година почела је прва потпуна обнова, која се сада приводи крају. Овог пута уз подршку држава.

"То су наше заједничке светиње, места која спајају два народа и две државе и две цркве", каже протојереј Тарасјев.

Око 4.000 Руса сахрањено је на четири парцеле. Осим руских интелектуалаца, ту почивају и војници погинули у Првом светском рату.

Меморијални споменик руске славе је прво спомен обележје у свету подигнуто у част цара Николаја Другог. Док је Иверска капела подигнута у знак протеста због рушења оригиналне на Црвеном тргу у Москви.

За руске студенте који дођу у Србију, они су и сада незаобилазна станица.

Браначинска Јулија постдипломац Факултета историје и права из Туле. "Чула сам да у Београду постоји такво гробље. Међутим, нисам знала да је тако велико и значајно гробље посвећено белој миграцији", каже Јулија.

А биће још значајније када буде потпуно уређено, надају се у градској управи. Обнова Руског некропоља је прва фаза у уређивању Новог гробља.

"Очекујемо да добије ту једну, ако то могу да назовем, и туристичку намену у смислу обиласка Новог гробља свих оних који су заинтересовани да се поклоне онима који су задужили и наш народ и нашу културу", каже Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда.

Обнављање гробова оних који су мењали лице Србије биће завршено до половине јула. Од првог августа биће отворено за посетиоце, а служба руске цркве биће враћена у Иверску капелу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи