Читај ми!

Бака Рајна се не боји ни година ни медведа

Због индустрализације половином прошлог века, опустошена села око Пријепоља на срећу још нису пуста. Једна од оних која је остала је и бака Рајна Ивезић из Горње Косатице. Она је срећу нашла и сачувала на родном прагу.

Пријепољска села чекају да их се сете они који су отишли у градове док је индустријализација обећавала бољи и лакши живот. Богато дарована од природе, расута на обронцима Златара и Јадовника, још могу да обезбеде пристојну зараду, што знају они ретки који су се вратили, али и они који срећу нису ни тражили даље од родног прага.

Тако говори и Рајна Ивезић, задовољна својим животом, неуморна и пуна воље, иако већ зашла у осму деценију живота.

Списак брига овде је сведен на штету коју начине звери, попут медведа, навиклог на Рајнине кошнице или велики снег - кад се из куће не може. Све друго су тек одјеци градских нервоза. А овде - за снег ће доћи пролеће, а за медведа - спремне петарде.

"У један сат ноћу њему сам траг нашла. Коме је међед ушао у кућу па и мени",  каже Рајна Ивезић из села Горња Косатица код Пријепоља.

Жао јој лепоте од које црпи снагу и здравље, и верује у дуговечност у окриљу природе, уз сокове од боровница и жаре, смрчак у меду, млеко, сир и кајмак, јутра која зову на рад и ваздух што носи спокојан сан.

"Нек су ми ђеца и унучад жива и здрава Богу хвала, а ја све живо радим, пилиће одгајам и свињу и сира од козе и јарад им закољем и стигнем и да плетем и везем и хеклам и знаш колко ја тог чуда имам", прича Рајна.

Кад би схватили где је боље, верује, многи би се вратили из градова у којима су беспослени и незадовољни. А њен рецепт за добар живот је једноставан.

"Ја верујем да је за добро расположење најважнији рад, а сад се на селу живи добро. И струја и вода и купатила све има. И ја никад не бих заменила село за град", каже Рајна Ивезић.

Још хитра, доброг вида, и срећна због сваког свршеног посла, Рајна је преварила своје године. Не осврће се много, а унапред јасно види - ако ова села не живну, добро нам се не пише.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво