Читај ми!

Вербић: Без нових одлука о завршном испиту

Нећемо доносити никакве нове одлуке које се тичу завршног испита, рекао министар просвете Срђан Вербић у београдској школи "Старина Новак", где је са осмацима разговарао после завршетка пробног теста мале матуре. Већини ђака најтежи био тест из физике.

Вербић је рекао да не очекује изненађења на пробном испиту и да је тест прављен тако да буде средње тежак, преноси Танјуг.

Место где се евентуално могу доносити одлуке може бити само школа, у смислу још боље припреме за завршни испит половином јуна, навео је Вербић и додао да је дошао у школу да чује реакције ученика, које су, како каже, главни путоказ за даљи рад.

"Тест за све нас је да све буде регуларно и што релаксираније", рекао је министар током посете школи "Старина Новак" у којој су осмаци радили пробни комбиновани тест са питањима из биологије, хемије, физике, историје и географије, који се иначе први пут уводи.

Коментаришући најаву премијера Александра Вучића да би од наредне школске године ђаци могли раније да иду у школу и да настава почиње у 7.30, како родитељи не би имали проблем с децом због свог радног времена, Вербић је потврдио да је то још нерешено питање.

"Можда ће тако бити, можда неће, у сваком случају не спада у приоритете, до септембра има довољно времена", рекао је он и додао да је за њега приоритет да се школска година регуларно приведе крају и да сви изађу задовољни.

Коментаришући јутрошњи састанак са синдикатима у образовању, министар Вербић је рекао да је постигнуто разумевање и да је, како каже, прерано говорити о компромису.

Синдикати су били конструктивни и нису биле само плате на дневном реду, рекао је Вербић и навео да је најава штрајка у организацији синдиката просвете легитиман начин борбе.

Осмацима најтежа физика

Министар је након обраћања новинарима разговарао са децом која су завршила тест. Интересовао се који је предмет био најтежи и од већине њих добио је одговор да је то била физика. Распитивао се и колико им је времена требало и шта ће рећи родитељима.

Директор школе Влада Вучинић рекао је да је основни циљ да се ученици упознају са процедуром и да се боље припреме за завршни испит који полажу од 16. до 18. јуна.

Коментаришући питање новинара зашто је министру било дозвољено да отвори врата просторије у којој су деца радила тест, ако по правилнику нико не сме да уђе до заврштека испита, а ни новинарима и сниматељима то није било омогућено, директор је кратко одговорио да није видео да је министар ушао у просторију.

Иначе, деца су за решавање теста имала на располагању 90 минута али су почела да излазе већ после 45 минута, уз коментар да тест није био тежак.

Ученик Филип Тежан рекао је да је било сасвим довољно времена и да му је осим физике све било лако. Филип је одличан ђак и планира да упише Четрнаесту београдску гимназију.

Његова другарица Верица Николић рекла је да јој је хемија била најтежа а најлакша биологија.

"Урадила сам две трећине питања", рекла је Верица и навела да није одлучила коју ће средњу школу уписати.

Ученик Синан Совроновски каже да планира да упише "спортску школу" (Спортску гимназију) јер тренира атлетику и истиче да се мало изненадио када је видео министра у школи.

За његову другарицу Јелену Ристић, која је одлична ученица, тест је био превише лак. Она такође планира да упише гимназију.

Ђаци сутра полажу пробни тест из српског (матерњег) језика и математике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво