Вербић: Одговорност је кључна реч

Обједињавање ресора науке и високог школства, осамостаљивање истраживачких институција, стварање мотивације за учење, а пре свега већа одговорност, неки су од приоритета новог министра просвете, науке и технолошког развоја Срђана Вербића.

Вербић је у интервјуу Танјугу рекао да највећи проблем просвете не лежи у самој просвети, него у дешавањима у читавом друштву“. Оцениио је да због релативно лошег образовног система, између осталог, имамо слабије тржиште радне снаге.

Указујући на везу образовања и запошљавања, Вербић подсећа да земље које имају јако тржиште рада нужно „производе“ боље образовање, стварају боље услове за образовање.

"Ми нажалост немамо тржиште рада које би примило људе са завршеном школом и одмах их упослило“", наводи нови министар просвете и истиче да је у таквом окружењу смањена и мотивација било кога да учи.

"Млади човек не види шта ће са тим знањем када изађе из школе“", рекао је Вербић, оценивши да се образовање код нас најчешће своди на то да се добије диплома, сведочанство, које врло мало значи у реалном, суровом свету запошљавања и велике конкуренције.

"Осим ако се неко упошљава у администрацији, тада је довољна само диплома“", рекао је Вербић и указао на Кину као добар пример повезивања образовања и света рада, где постоји велика потражња за радном снагом свих профила.

Тамо је, како каже, број студената порастао неколико пута последњих година, а некада су само ретки, привилеговани студирали.

"Данас, међутим, у Кини сви хоће да студирају, али не због дипломе, него да науче нешто да буду конкурентни на тржишту радне снаге", рекао је Вербић и истакао да ка томе и наша земља мора да иде.

"Међутим, наши ученици и студенти углавном уче због дипломе", наводи нови министар просвете, сматрајући да мотивација за учење не може да се промени унутар самог образовног система, већ заједно са осталим променама и дешавањима у друштву.

Зато је, како најављује Вербић, у плану ближа интерминистарска сарадња, боља координација међу ресорима, на којој ради потпредседница владе Кори Удовички.

"Међутим, овој влади тек предстоји проналажење кључних проблема на којима треба сарађивати“", рекао је Вербић и истакао да је у просвети кључна реч - одговорност.

Али, како каже, када се прича о одговорности у образовању, обично се мисли на одговорност наставника, директора школа, а заправо треба да се односи на све нас.

"Одговорност нас као родитеља, шта кажемо детету пре него што оде у школу, одговорност медија за оно што пишу о образовању, одговорност послодаваца и њихова интеракција са образовним системом, сви ми морамо да имамо мало другачију одговорност за то што радимо"“, рекао је министар просвете.

Вербић је међу приоритетима најавио и рад на већем осамостаљвању истраживачких института.

Треба их, како је рекао, оспособити да остварују добит, оснивањем малих старт ап компанија и кроз комерцијалне пројекте.

Ка томе морамо да идемо“, рекао је министар просвете и најавио другачију прерасподелу послова у Министарству просвете, другачији тим сарадника, међутим, како наводи, то у овом тренутку није приоритет.

У овом ресору има доста текућих ствари које ради актуелни тим и свакако није приоритет да се сада мењају сарадници, него да се одраде започети послови, рекао је Вербић и као новину најавио обједињавање ресора науке и високог школства.

"У сваком случају, образовање свима нама мора да буде на првом месту, како бисмо, ако не сада, бар за будуће нараштаје обезбедили најбоље могуће услове у којима ће моћи да раде", рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво