Читај ми!

Празник рада у Србији

Широм света обележава се Међународни празник рада - Први мај, а осим традиционалних првомајских уранака, у Србији синдикати овај дан обележавају и протестним окупљањима. Оживела су излетишта широм земље, већ од најранијих сати.

Представници Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) и УГС "Независност" организовали су првомајску протестну шетњу у центру Београда и поручили да се противе најављеним мерама штедње, јер су оне, како тврде, усмерене ка томе да се још више уруше права радника.

Синдикати су се најпре окупили на Тргу Николе Пашића где је прочитан првомајски проглас, а потом су Дечанском и Македонском улицом прошли ка Теразијама до Славије где су положили венце на споменик Димитрију Туцовићу.

Председник СССС Љубисав Орбовић рекао је да су радници у Србији сада у ситуацији да се и као пре 128 година боре за основна права, односно за три осмице - осам сати рада, осам сати одмора и осам сати сна.

Председник УГС "Независност" Бранислав Чанак рекао је да, уколико се у наредном периоду не буде више водило рачуна о правим радника у Србији, они ће права тражити на улици.  

Чланови Новог синдиката здравства упозорили су, на првомајском протестном окупљању у Новом Саду, да је постављање руководећих кадрова по политичком а не стручном критеријуму, али и ниске зараде запослених, кључни проблеми у нашем здравству.

На скупу у центру града, којем је присуствовало свега двадесетак здравствених радника, председник тог синдиката у Заводу за хитну медицинску помоћ Милан Делић истакао је да "политичко кадровање" опасно урушава наш здравствени систем јер се на многа руководећа места постављају људи по политичкој линији, а не према стручности и залагању.

Нови министар рада Александар Вулин поручио је да ће се борити за социјалну правду и да ће у израду измена Закона о раду бити укључени и радници.

У част Међународног празника рада, на споменик оснивачу организованог радничког покрета у Србији и великом борцу за права радника Димитрију Туцовићу венце су положили потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, и министар рударства и енергетике Александар Антић.

Дачић је новинарима, након полагања венаца, рекао да без економског развоја земље нема високог нивоа радничких права и да је важно постићи што ширу сагласност у оквиру социјалног дијалога.

Он је навео да је важно да све мере за стабилизацију економије буду усклађене са правним и социјалним тековинама Европске уније.

"Важно је да се покуша направити што шира сагласност у оквиру социјалног дијалога између синдиката, послодаваца и Владе. То је била политика претходне владе, а биће и ове", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да је зато Празник рада 1. мај и даље популаран, јер је борба за радничка права уско повезана са економским развојем земље и поручио да је сигуран да ће, како земља буде излазила из кризе, и расправе на ту тему бити озбиљније и компетентније, али и све више усклађене са тековинама ЕУ.

На споменик Димитрију Туцовићу у Београду венце су положили и представници Удружених синдиката "Слога", представници Новог синдиката здравства Србије и Полицијског синдиката Србије.

Првомајска будилица и уранци

У Србији се традиционално излази на првомајски уранак. И овог 1. маја излетишта широм земље била су пуна. Велики број људи окупио се у Кошутњаку, Топчидерском парку, на Ади Циганлији, Авали, Фрушкој гори.

После 30 година паузе, Лесковчане је на Међународни празник рада, тачно у седам часова, пробудио Градски оркестар. Првомајска будилица, као некад, кренула је са Широке чаршије, главног градског трга, а затим прошла Булеваром ослобођења, улицама Нишком и Јужноморавских бригада. Старији Лесковчани задовољни су што поново имају Првомајску будилицу.

Обележавање Међународног празника рада, у Бору је почело традиционалном рударском будилицом која је обишла сва насеља. Та традиција у Бору траје више од четрдесет година, а првомајска прослава биће настављена уранком грађана и радника РТБ "Бор" на Борском језеру.

За Крушевљане празновање поводом првомајских празника почиње пре уранка. Велики број грађана Крушевца и околине присуствовао је синоћ програму и ватромету у центру града, које годинама организује Веће синдиката.

У Крагујевцу, некада граду црвеног барјака, данас, као ни претходних година, нема протестног окупљања радника, али је више од хиљаду грађана, крај Шумаричког језера, у поноћ послало у ваздух лампионе жеља.

Првомајски празници у Чачку протекли су у знаку традиционалног уранака на бројним излетиштима у околини уз незаобилазни роштиљ, печење, а понегде и трубаче.

Упркос киши и нестабилном времену, 15.000 туриста проводи првомајске празнике на Златибору. Због лошег времена данас је само мање излетника, који су ранијих година традиционално проводили првомајски уранак на Водицама и осталим излетиштима у околини Златибора.

Време ове године није било наклоњено ни излетницима на Каменичком вису, Чегру, Бубњу и другим местима у околини Ниша на којима се традиционално и најчешће пали роштиљ, подижу шатори и у природи остаје по неколико дана.

У Врању је током преподнева било облачно, али време није утицало на посету излетиштима у том граду и околини.

Међународни празник рада обележава се у свету у знак сећања на дан када је 1886. године око 40.000 чикашких радника ступило у штрајк и обуставило рад, тражећи боље услове живота.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара