Крушевац, стотине хектара под водом

Према првим проценама, поплаве су пољопривреди и путној инфраструктури у крушевачком крају причиниле штету од 90 милиона динара, а у трстеничком чак 170 милиона. За разлику од других села, у Кукљину, на левој обали Западне Мораве, штету не мере само новцем већ и километрима.

Престанак кише мештани Кукљина дочекали су на обали реке. Одлучни и сложни у намери да из набујале Мораве спасу скелу која на овом месту од памтивека стоји.

Мирослав Анђелковић каже да им она много значи јер 95 одсто мештана има земљу преко Мораве са стране Кукљина.

"Сваког дана отприлике иде око 200 трактора. Некад буде више, некад мање, ту је фактички мост јер ми другог прелаза преко Мораве немамо осим те скеле. Без скеле ништа, у круг 15 километара", каже Новица Минић, скелеџија из Кукљина.

Надошла река плавила је и рушила све пред собом. Десетак метара обале, део ограде и оближњег имања.

Западна Морава штете је причинила и суседној трстеничкој општини у којој половина становништва живи од пољопривреде. Поплавним таласом само у атару Велике Дренове захваћено је око 500 хектара са милион лозних калемова и воћних садница.

"Угинуло је доста. Они који су остали на површини, да их није дохватила вода, то може и да остане. Ал' то су врло мале парцеле", каже Милош Трипковић, калемар из Велике Дренове.

У Почековини и Богдању река се излила на истим местима где то чини сваке треће-четврте године. Под водом се нашло на стотине хектара најплоднијих ораница, повртњака и пластеника.

"Мања је инвестиција да се направи један одбрамбени насип него што је једногодишњи род тих пољопривредних култура", каже повртар из Богдања Апостол Апостоловић.

На бројним парцелама штета је тотална, па произвођачима остаје само пресејавање. Уколико за то не добију помоћ, многе ће њиве, кажу, остати празне.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи