Читај ми!

Ванредна ситуација и у Љигу

Ванредна ситуација услед обилних падавина и поплава уведена је, после Осечине и Мионице, и у општини Љиг. Помоћ Словеније у опреми и људству стигла у Лучане. Расте и водостај Саве код Шапца.

Председник општине Љиг Миодраг Старчевић прогласио је ванредну ситуацију у 16 од 26 сеоских месних заједница на том подручју.

Проблема има и с водоснабдевањем због замућења изворишта у селу Ба, одакле се варош Љиг снабдева водом. Током дана техничка вода је стигла је у Љиг, али и даље, због замућења, није за пиће, потврдио је директор ЈКП "Комунално", Градимир Филиповић.

Он каже да житељи не смеју да је користе за припремање хране и пиће, имајући у виду да поседује велики степен мутноће, преноси Танјуг.

Према његовим речима, тренутно се спроводе третмани који подразумевају бистрење воде, односно филтрирање убацивањем алуминијум-сулфата на изворишту у селу Ба.

Проблема је било и у општини Лајковац, где су се излиле Колубара, Љиг и Топлица, потврдио је новинарима заменик председника општинеГоран Миловановић.

У селу Маркова Црква река Топлица поплавила је пет домаћинства, којима су у помоћ прискочиле екипе Градске чистоће и Ватрогасне јединице, док се у селу Пепељевац вода излила преко моста и прекинула везу с Лајковцем.

Река Љиг је, при ушћу у Колубару, угрозила три домаћинства у Боговађи, док мештани Непричаве немају воде због штрајка у Јавном комуналном предузећу Лазаревац које управља водоводом.

Из ваљевског Водовода данас је саопштено да је вода за пиће исправна, али да се не може користити вода са сеоских водовода Кукаљ и Прскавац.

С тих водовода снабдева се већи број села у ваљевској и мионичкој општини.

И Водостај Саве код Шапца је у порасту. Ниво реке од јуче виши је пола метра. На току низводно од Шапца уведене су мере редовне одбране од поплава.

За сада нема никаквих опасност од изливања. Надлежне екипе су на терену, проверавају се насипи све службе су у приправности.  

Током ноћи у Србији није било изливања река осим код Обреновца где је вода продрла у дворишта око 20 домаћинстава. Липова и Врњачка река потпуно су се повукле у своја корита. Опадају водостаји на Западној Морави, Бјелици и Моравици.

Пред трећи поплавни талас, који се очекује од понедељка, ситуација у земљи се нормализује, а уклањају се последице које су оставила прва два таласа. 

Начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације је рекао да се током ноћи ниво воде ипак смањио.

Истакао је да је на водостајима у Србији мирно и да ће до понедељка највероватније тако и остати. "Ипак, Остаје стање приправности док трећи талас не прође пошто се од понедељка очекују нове падавине", додао је Марић за Бету.

Водостаји на Западној Морави, Бјелици и Моравици опадају и тренутно на подручју Моравичког округа нема опасности од поплава, рекао је Танјугу начелник Одељења за ванредне ситуације Драгиша Броћић.

Истакао је да је у Лучане превентивно стигла екипа стручњака из Словеније која ће, будући да су најављене обилне падавине за понедељак, бити у приправности.

Технички директор Електродистрибуције Чачак Стојан Васовић рекао је Танјугу да сви потрошачи на подручју Моравичког округа односно Чачка, Горњег Милановца, Лучана и Ивањице, имају уредно снабдевање електричном енергијом.

После поплавног таласа који је пре два дана начинио велике штете у центру Врњачке Бање, данас су се Липова и Врњачка река потпуно повукле у своја корита.

У горњем току Липове реке, војска од јутрос склања оштећене мостове и балване које је вода нанела.

Вода за пиће и даље није за употребу у Врњачкој Бањи. Цистерне са водом распоређене су по насељима. Има их укупно пет, и оне се у одређено време појављају на планираним местима, са чиме су становници већ упознати.

Градска управа Зајечар, Завод за јавно здравље "Тимок" и јавно комунално предузеће "Водовод", обавестили су становнике који се снабдевају пијаћом водом из зајечарског водовода да се вода из водоводног система не сме користити за људску употребу већ само као техничка вода.

Што се тиче стања у Краљеву, након последњих поплава, најтежа ситуација је у индустријској зони Шеовац, где се већ два дана испумпава вода, а настављено је и данас.

У осталим деловима Краљева, вода се повлачи, па се може очекивати, уколико не буде већих падавина наредних дана, да се Ибар и Западна Морава потпуно врате у своја корита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи