Читај ми!

Прослава Васкрса у Србији

Хришћани широм света прослављају Васкрс, празник, који симболизује победу живота над смрћу.

Васкрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победа вере и живота над смрћу.

Патријарх српски Иринеј служио је Свету архијеријску литургију у Саборној цркви у Београду. Патријарх је на литургији прочитао делове ускршње посланице и позвао на мир и разумевање.

Ускршња литургија завршена је причешћем верника после кога је патријарх Иринеј указао на неопходност заједништва и јединства у садашњем времену у коме су нам потребни слога, мир и љубав.

"Нека нас Господ благослови својим благословом мира, слоге и љубави, данас толико, потребне и нама људима и времену у коме живимо", поручио је патријарх Иринеј.

Нагласивши да је Ускрс нас највећи празник на коме почива "наша истина, вера, нада и очекивање", патријарх Иринеј је изразио задовљство што православна и католичка црква ове године истог дана обележавају тај празник.

"Ове године имамо ту велику радост да овај велики празник славимо заједнички - када би дао Господ да једнога дана не само једне године него сваке године овај празник славимо заједно и у заједници", навео је патријарх Иринеј.

Литургији у Саборној цркви, уз бројне грађане, присуствовали су премијер Ивица Дачић и министри Небојша Родић, Никола Селаковић и Томислав Јовановић. 

Међу верницима у Саборној цркви били су и страни држављани, међу којима и група младих Француза. 

У цркви Христа краља ускршњу мису предводио је београдски надбискуп Станислав Хочевар. 

Миси је присуствовао велики број верника, представника државе Србије и дипломатског кора, а том приликом одржан је и обред крштења. 

Обележавање је почело поноћним литургијама и Ускршњим бдењима у свим хришћанским црквама. 

Свечану литургију у поноћ у Храму Светог Саве предводио је викарни епископ патријарха владика ремезијански Андреј, а синоћ је надбискуп Хочевар предводио Ускршње бдење у Катедрали Блажене девице Марије.

Обележавање празника на Космету 

Васкрс се обележава и на Косову и Метохији. Православни верници обишли су храм Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице, који је страдао током мартовског насиља 2004. године.

Нешто више од стотину Срба стигло је у пратњи косовске полиције из северног у јужни део Косовске Митровице и након краће службе у храму Светог Саве вратило се назад.

Отац Раде Дончић из храма Светог Димитрија у северном делу Косовске Митровице пожелео је свима срећан празник васкрсења Христовог.

Министри Александар Вулин и Небојша Родић присуствовали су поноћној ускршњој литургији у манастиру Девич код Србице, на северу Косова. Вулин је после литургије изјавио да Србија шаље поруку мира и да очекује да и Приштина и међународна заједница испуне своје обавезе.

За Васкрс се прва молитва служи пред затвореним вратима храмова која се отварају тачно у поноћ када се први пут после Великог петка и Велике суботе, у знак радости васкрсења оглашавају прва звона.

Васкршњим обредима претходи уношење плаштанице са Христовог гроба, која је на Велики петак изнета пред олтар и коју верници целивају у дане највеће хришћанске жалости.

Пут спасења људском роду

Суштину и начело хришћанске вере објаснио је свети апостол Павле чија је проповед оснажила и усмерила новозаветну веру.

У православним хришћанским црквама се на Васкрс отварају Царске двери на олтару чиме се симболично указује да је Исус својим васкресењем победио таму и смрт и отворио рајска врата и пут спасења читавом људском роду.

Према јеванђељима, догађај се збио на гробу Христовом, а радосну вест је женама мироносицама, "Марији Магдалени и другој Марији", саопштио анђео благовесник Гаврило.

"А лице његово бијаше као муња и одјело његово као снег", записао је јеванђелист Матеј описујући архангела Гаврила који седи на "гробном камену" и показује прстом на празан гроб.

"Не бојте се ви, јер знам да Исуса распетога тражите. Није овде, јер устаде као што је казао", записано је у Јеванђељу по Матеју, а слично и у другим јеванђељима која се завршавају порукама нове вере чију проповед настављају Христови апостоли.

Према одлукама Никејског сабора (325. године) које до данас поштују све православне цркве, Васкрс треба славити у прву недељу пуног месеца после пролећне равнодневнице, али обавезно после јеврејске Пасхе.

Према хришћанском предању, Исус је умро у дане Пасхе па се у неким језицима овај назив задржао и за празник његовог васкрсења. Познато је такође да су рођење Исуса Христа, његово страдање и васкресње најавили старозаветни пророци који ће, како проповеда хришћанство, опет доћи да најаве његов други долазак међу људе.

У књизи Откривења Јовановог којом се завршава Нови Завет, ти пророци су Илија и Енок и њихов поновни долазак међу људе и страдање треба да најави нови долазак Христов коме се надају хришћани.

Симбол обнављања природе и живота

Васкрс је, дакле, покретан празник, који се одређује према природном календару и увек се везује за недељу са одступањем од 35 дана - од 4. априла до 8. маја.

Васкршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која, се према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.

Јаје је симбол обнављања природе и живота и као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и који га примају.

Верници, по устаљеној традицији, васкршња јаја боје на Велики петак, када се, иначе, ништа друго не ради, већ су наше мисли упућене на догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму.

Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Васкрса и зове "чуваркућа".

На православним васкршњим иконама и фрескама слика се благовесник Гаврило на гробном камену, а најлепша представа сачувана је у манастиру Милешеви крај Пријепоља, задужбини српског краља Владислава из 1234. године, која је проглашена за слику претходног миленуијума.

Васкрс хришћани славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обележени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак.

У СПЦ православни верници размењују поздраве - Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво