Читај ми!

Набујале реке, ванредно стање у Лучанима

Поплаве код Лучана, Ариља, Куршумлије и у краљевачком крају. Проглашена ванредна ситуација у Лучанима. Због тешког и влажног снега, југозапад земље још има проблема са струјом. Захлађење са снегом и кишом готово је уништило процветало воће. Прве процене штете само у малињацима су око 15 милиона евра.

Саобраћај је обустављен на путу Лучани–Гуча и Краљево–Гоч, a на Ибарској магистрали су све учесталији одрони. Киша и даље пада, па у Штабу за ванредне ситуације предузимају мере како би заштитили угрожена подручја.

Због обилних киша нагло је порастао ниво реке Бјелице, која се излива у околини Лучана. За мештане ноћас нема спавања, јер је вода већ продрла до неких кућа. Угрожено је више села, а најтежа ситуација је у Пилатовићима и Ђераћу.

Општински штаб за ванредне ситуације у Лучанима саопштио је да је председник те општине, Младомир Сретеновић донео одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији општине Лучани.  

У одлуци се наводи да ће ванредна ситуација трајати до отклањања последица насталих поплавом, јавља дописник РТС-а.

"И моја кућа и пекара су поплављени, у кућу не могу да уђем без чизама. У дворишту има већ пола метра. Не вреди стављати ни џакове, немогуће је заштитити се од овог чуда", жали се мештаnка села Ђераћ код Лучана.

Надлежни најављују помоћ домаћинствима у поплављеном подручју.

"Имамо у горњем делу Лучана, у селу Вича око 12 угрожених кућа. У селу Турица тренутно једно домаћинстава и у Гучи тренутно једно или два домаћинства", наводи начелник Одељења за ванредне ситуације Чачка Драгиша Броћић.

Вода је продрла и у хале и управну зграду наменског предузећа ''Милан Благојевић'' у Лучанима.  

Поплављена подручја сутра ће обићи министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Драган Гламочић.

Због набујалих речица прете и поплаве краљевачком крају. Рибница се већ излила у месту Каменица.

Улицама краљевачог насеља Моше Пијаде данас се и веслало јер се вода излила због запушених одводних канала.

Набујали Рзав, Моравица и бујични потоци у ариљској општини угозили су четрдесет кућа. Одбор за ванредне ситуације у Ариљу је ангажјовао све службе које су на терену, прате ситуацију, багерима праве насипе и уклањају препеке на речном току.

Река Бањска излила се из речног корита у близини Куршумлијске Бање и пресекла главни пут, па су села око те бање на југу централне Србије потпуно одсечена од града.

Председник општине Куршумлија Радољуб Видић каже да водостај те реке расте и да се за сада не зна да ли је нека кућа поред реке угрожена.

Истовремено из речног корита се излила и река Топлица. 

Златиборски округ у мраку

Екипе електродистрибуција још се боре са кваровима на далеководима које је проузроковао јак снег у Златиборском округу.

Око хиљаду потрошача на подручју Бајине Баште и Ариља, Чајетине и 750 домаћинстава у Ивањичком крају још је без струје.

Како би помогли мештанима села Љубиш, сектор МУП-а Србије за ванредне ситуације, у договору са ЕПС-ом послао је три велика генератора.

Захлађење са снегом скоро је уништило воћњаке, а најгоре су прошли малињаци. Праве се и прве процене штете.

"После 24 сата од елеметарне непогоде,податке које сам ја добио од чланова Удружења малинара "Црвено злато", штета у општини Косјерић од малињак до малињака у процетима од 30 до чак 80 одсто. И ова киша ће да утиче даље на овај род", прича председник тог удружења Владимир Николић.

Председник Општине Косјерић Милијан Стојанић наводи да ће штета на територији те општине бити око два - три милиона евра.

"Видећемо кало ми као локална самоуправа можемо да помогнемо нашим домаћинима", додаје Стојанић.

Због обилних киша и снега који се леди, проблема имају и власници пластеника. Пољопривредници стрепе и од мразева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво