Читај ми!

Споразум о реконструкцији тврђаве Голубац

Споразум о реконструкцији Голубачке тврђаве, вредан 6,6 милиона евра, потписан је у Влади Србије.

Споразум о реконструкцији тврђаве Голубац су потписали вршилац дужности министра привреде Игор Мировић, министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић, генерални директор Аустријске развојне агенције Мартин Ледолтер, председник општине Голубац Зоран Пајкић и вршилац дужности директора Голубачке тврђаве Искра Максимовић, преноси Бета.

Реконструкција Голубачке тврђаве је један део програма социо-економског развоја Дунавског региона у Србији, за који је преко фондова Европске уније издвојено више од 19 милиона евра, док је Аустријска агенција за раздвој издвојила око 1,5 милиона евра.

Мировић је најавио почетак радова на реконструкцији крајем маја или почетком јуна када се изабере извођач радова. Нагласио је да ће пројекат бити окосница туризма и привреде у општини Голубац, као и део будућег развоја дунавског региона.

"Овим пројектом допринеће се потпуној реконструкцији тврђаве, измештању саобраћаја, изградњи новог тунела, визиторског центра, пристаништа, запослиће се неколико десетина људи када буде готов крајем 2016. године", навео је Мировић.

Генерални директор Аустријске развојне агенције Мартин Ледолтер рекао је да је та агенција одредила више од милион евра за пројекат и да социо-економски развој Дунава треба да допринесе укупном економском развоју целе Србије.

"Кључне компоненте у спровођењу пројекта се односе на два инфраструктурна пројекта, пре свега то је ревитализација ове тврђаве, и затим изградња одрживог водоснабдевања у општини Велико Градиште", казао је Ледолтер. Додао је да очекује велики број туриста из Аустрије када пројекат буде завршен и да се нада да ће њихове туристичке организације уврстити Голубац у своју дунавску руту.

Реконструкција Голубачке твђаве обухвата 10 кула, бедема и зидова, обнову дрвених елемената и кровова, палате и изградњу обилазнице којом би саобрацхај био комплетно измештен из тврђаве.

У наставку пројекта планирана је санација старог каменолома и његова промена у амфитеатар са 3.000 места, као и адаптација старе дробилице у изложбени павиљон за уметнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво