Обнова голубачке тврђаве

У Голупцу представљен пројекат обнове тамошње тврђаве. Тај објекат, од изузетног историјског и архитектонског значаја, требало би да буде реконструисан за три године.

Голубачки град први пут се помиње у историјским изворима 1335. године, али нема података ко га је саградио. Током векова ова тврђава била је Угарска и српска а последње деценије као да није ничија.

Иако је званично под заштитом државе о Голубачком граду мало ко стварно брине. Све што нису успели да ураде бројни освајачи учинили су време и немар. Голубачки град је запуштен, обрастао у коров, а посетиоци се њиме крећу на сопствену одговорност.

После првог светског рата неко се досетио да да би било згодно, направити пут кроз голубачки град. Овде пролази ђердапска магистрала а колапси у саобраћају су свакодневна појава.

Идејним пројектом ревитализације голубачког града, којим је предвиђено да саобраћај буде преусмерен кроз будући тунел, овој изузетној грађевини биће враћен стари сјај.

Пројекат је финансирачла Европска унија у оквиру програма међуграничне сарадње Румуније и Србије.

Аутор Пројекта ревитализације голубачке тврђаве Марија Јовин каже да ће реконструкцијом тврђаве бити побољшани услови за њено даље трајање, при чему ће бити сачуване све све фазе њеног постојања и развоја.

У самој тврђави биће више објеката као што су сувенирница и визиторки центар. Гости ће моћи да одседну у бунгаловима у непосредниј близини тврђаве, а биће изграђено и пристаниште за туристичке лађе.

За општину Голубац која своју будућност види у туризму ово ће бити значајан подстицај.

"То би био прави замајац који би покренуо туристичку понуду не само Голупца, већ и целог подунавља", рекао је председник општине Небојша Мировић.

Обнова голубачког града, измештање магистрале и изградња тунела коштаће око шест милиона евра. Планира се да цео посао буде завршен за три године. Део средстава требало би да обезбеде министарстав финансија, туризма, инфраструктуре и економије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво