Читај ми!

На клик од сукоба са законом

Због објава на интернету пре два дана приведени су Радомир Почуча и Иван Ивановић. Треба ли да се брину и они који на интернету отворено подржавају, лајкују и шерују садржаје због којих је неко позван на кривичну одговорност?

Два човека су у притвору због списка "србомрзаца" и позива на насиље. Међутим, било је многих који су на интернету подржали садржаје због којих су приведени портпарол посебних јединица полиције Радомир Почуча и припадник организације "Наши" Иван Ивановић.

"Уколико сте то лајковали, изразили сте своје мишљење, дакле, говорили сте. Тај говор подједнако подлеже ограничењима као и сваки други који није у скаду с Кривичним закоником", каже Владимир Водинелић са Правног факултета Универзитета Унион.

Међутим, није ни свако шеровање и лајковање кривично дело, иако је у вези с њим. Правници истичу да би у обзир требало узети шири контекст и истражити однос који је неко имао према одеђеном садржају.

"Ако је неко шеровао тај статус и рекао 'Ово је неприхватљиво', онда контекст у којем је то шеровао указује да он то осуђује, а не да подржава", рекао је Ђорђе Кривокапић са Факултета организационих наука.

Ако је подршка недвосмислена, ни правници немају дилему. Одговорност се не смањује ни ако се број учесника у делу повећава. Уколико је изражени став против правног поретка, број људи који га подржава не игра никакву улогу. Одговорни су.

"Знате да када је реч о насиљу на фудбалским утакмицама, где редовно учествује велики број лица, реч је само о томе да ли можете све привести правди. Међутим, то је техничко питање, али правно уопште није", каже Владимир Водинелић.

Могућа кривична пријава због подршке говору мржње није настала са вирутелним светом. Да је позив на насиље одштампан на плакату, одговорност би једнако сносили и они који га деле. Тако је и са петицијама. Ако је њена сврха спорна, одговорни су и иницијатори и потписници. Али ако судско кажњавање великог броја људи није реално, могућа је макар друштвена осуда.

"То значи да јавност и појединци могу прикупити податке и направити листу свих који су лајковали и шеровали Почучин статус, па онда то претворити у апликацију која би могла да покаже ко су ваши пријатељи на Фејсбуку или Твитеру који су лајковали или шеровали тај статус", објашњава Кривокапић.

Слободу говора у Србији гарантују и Устав и Европска конвенција о људским правима. Али, као било где другде у свету тако и овде, слобода говора није неограничена. Лајкујте одговорно или будите спремни да и сами одговарате.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво