Читај ми!

Преминула Светлана Велмар-Јанковић

Академик Светлана Велмар-Јанковић преминула је ноћас у Београду, саопштила је Српска академија наука и уметности.

Светлана Велмар-Јанковић рођена је у Београду 1. фебруара 1933. године, а дипломирала је француски језик и књижевност на Филолошком факултету Београдског универзитета.

Дописна чланица Одељења језика и књижевности САНУ постала је 2. новембра 2006. године, а редовна чланица је од 5. новембра 2009. године.

Била је чланица уредништва часописа Књижевност и чланица уређивачког колегијума Издавачког предузећа "Просвета" (1971-1989).

Такође, била је уредница "Просветиних" едиција прозе и есејистике домаћих аутора, лектире за средње школе и оснивач Библиотеке "Баштина".

Добитница је награда "Исидора Секулић", "Иво Андрић", "Меша Селимовић", "Ђорђе Јовановић", "Бора Станковић", Награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу у 1992. години.

Светлана Велмар-Јанковић је за "Лагум" 1995. године добила НИН-ову награду за роман године, а била је награђена и признањима "Невена", "Политикиног Забавника", наградом "6. април" за животно дело о Београду и другим.

Саучешће породици и САНУ

Председник Србије Томислав Николић упутио је телеграм саучешћа породици преминуле књижевнице Светлане Велмар-Јанковић.

"Остајете без љубави и подршке свог родитеља и баке, а српска књижевност без списатељице која је својим делом обележила наше доба. Овековечену у речима, заувек ћемо памтити јединствену Светлану Велмар-Јанковић", наведено је у телеграму саучешћа председника Николића. 

"Рад Светлане Велмар-Јанковић незаменљив је за свакога ко је желео да боље и непосредније упозна Београд, о чему говоре награде које је добила описујући град у коме је живела", навео је Синиша Мали у телеграму који је упутио породици преминуле књижевнице и Српској академији наука и уметности.

Председник Привременог органа Београда додао је да дела Светлане Велмар-Јанковић представљају огроман допринос српској и светској књижевности, а сигуран је и да ће оно о чему је писала и у будућности бити путоказ младим генерацијама.

Принц Александар Карађорђевић и чланови саветодавних тела Круне изразили су саучешће поводом смрти књижевнице Светлане Велмар-Јанковић.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво