Читај ми!

Сат за нашу планету

Симболичним гашењем расвете у 20.30 у Србији и у 150 земаља света обележена је највећа међународна добровољна акција, "Сат за нашу планету". Акцију подржава више од две милијарде људи у читавом свету.

Акција "Сат за нашу планету" вечарас је обележена у 150 земаља света, међу којима је и Србија. На сат времена искључена је расвета у институцијама, предузећима, кућама и становима као упозорење на неконтролисано трошење струје и загађење природе.

Акцију у Србији ове године подржава више од 80 градова и општина и око 100 школа.

"Сат за планету" пре осам година покренуо је Светски фонд за природу у Аустралији, а у Акцији је већ шест година и Србија. Акцију подржава више од две милијарде људи у читавом свету.

"Глобални је податак да се око 10 процената енергије уштеди то вече. Позивамо људе на акцију да сат времена искључе светла. Значи када би се и остали уређаји искључили, који нису неопходни, вероватно би било и више", каже Душка Димовић, директорка канцеларије "WWФ" за Србију.

Поред штедње енергије, циљ "Сата за планету" је да скрене пажњу на све веће климатске промене које угрожавају живот на земљи.

"Људи на планети је све више и наше потребе за енергијом, храном, водом су све веће. Треба мудро да користимо своје ресурсе. И по нашем извештају о живој планети око две и по планете трошимо, а имамо једну", рекла је Димовићева.

Посебни скупови одржавали су се на београдском Тргу Републике, новосадском Тргу слободе и на нишком кеју.

У Београду је искључена расвета Калемегдана, Храма Светог Саве, мостова, а на Тргу Републике је наступио дечији хор "Колибри" и акустични бенд Самбанса, а придружио им се Покрет "Улице за бициклисте" чији су чланови дошли бициклима.

Ове године подршку акцији у Србији пружили су и Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине, Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања и Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине.

Прошле године "Сат за нашу планету" подржало је више од две милијарде људи из 154 земље света и више од 7.000 градова, док су се у Србији прикључила 62 града и општине.

Светла су први пут гашена 2007. године у Сиднеју, уз учешће 2,2 милиона људи, као упозорење на превелику и неконтролисану потрошњу природних ресурса.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво