Читај ми!

Представљена књига о атентату на Ђинђића

У Београду је представљена књига пуковника полиције у пензији Милета Новаковића "Државо, руке увис" која детаљно описује атмосферу и атентат на премијера Зорана Ђинђића 2003. године.

Пензионисани пуковник МУП-а Србије Миле Новаковић рекао је, на представљању своје књиге "Државо, руке увис", која говори о убиству премијера Зорана Ђинђића, да је од октобарских промена до атентата у марту 2013. године постојао политички притисак на рад полиције, који је "некада помагао, а некада одмагао" у решавању злочина.

"Много је притискала политика, то је негде помагало, а негде одмагало", одговорио је Новаковић на питање Танјуга, у каквој политичкој атмосфери су полиција и правосуђе дочекали 12. март 2003. године када је убијен премијер.

Навео је да је један од тајних захтева побуне "Црвених беретки" било пуштање преосталих притворених припадника Земунског клана за отмицу Мирослава Мишковића, и да је то и остварено кроз политички притисак када су пуштени после протеста.

Говорећи о политичкој позадини убиства Ђинђића и последњих дана најављиваној истрази, некадашњи челник српске полиције, који је водио акцију "Сабља", оценио је да од тога "нема ништа".

"Опет ће пар дана да се прича о политичкој позадини и опет ништа неће бити", рекао је Новаковић и додао да ће вероватно опет да се чека шта ће из затвора да каже Милорад Улемек Легија, за кога је рекао да прича "празне приче".

Бивши премијер Зоран Живковић такође не верује да ће медијски најављена истрага коју помиње известилац за Балкан Јелко Кацин нешто донети, нити да ће Европски парламент усвојити ту иницијативу.

Живковић, који је водио владу након убиства Ђинђића, сматра да је његов кабинет смењен када је почело откривање политичке позадине.

"До данас ништа није урађено да се истрага заврши и не видим никога на власти да се тиме бави", казао је Живковић.

Он је као првоосумњичене за политичку позадину означио "клан Милошевића".

"Мотив и новац за убиство Ђинђића имао је клан Милошевић. То није само породица, већ и њихови тужиоци, омиљени опозиционари, новинари", закључио је бивши премијер.

Ни заменик тужиоца за ратне злочине, и некадашњи тужилац Специјалног тужилаштва за борбу против организованог криминала Мирољуб Виторовић није оптимиста да ће бити откривена политичка позадина убиства. Многи из тог времена су остали у "правосуђу, политици, економији и медијима", рекао је Виторовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се