Читај ми!

Од политичара до симбола нације

Зоран Ђинђић остаће симбол једне пропуштене шансе за демократизацију, каже историчар Предраг Марковић. Са друге стране, Слободан Милошевић је готово заборављен.

Навршило се осам година од смрти некадашњег председника Србије и Југославије Слободана Милошевића. Умро је у притвору Хашког трибунала пре краја суђења за ратне злочине. Сутра се навршава 11 година од убиства премијера Србије Зорана Ђинђића. Да ли је протекло довољно времена да бисмо о њима могли да судимо објективно?

Историчар Предраг Марковић рекао је за РТС да су се околности већ промениле. Сматра да се данас деведесете виде у једном другом светлу, "не тако црно-бело као што смо гледали у почетку 21. века".

"Што се тиче Ђинђића, он је постао добро за нашу демократску традицију, симбол борбе за демократију, једна неостварена шанса, тако да памћење на Ђинђића подсећа на Кенедијев случај", рекао је Марковић.

Он је, каже Марковић, оставио трага у идејама и говорима и остаће симбол једне пропуштене шансе за демократизацију.

Зоран Ђинђић се данас масовно цитира, чине то и они који му нису били политички блиски. Милошевић је готово заборављен.

Марковић доводи у питање да ли је Милошевић имао идеје. "Ми не знамо да ли је Милошевић реаговао на дневној бази на политичке и државне изазове. Ми нисмо сигурни да је он имао неку трајну стратегију, с обзиром да је више пута потпуно мењао правац политике", објаснио је Марковић.

Према његовим речима, оно што донекле може да оправда Милошевића јесте то што је упао у један међународни вихор који је превазилазио његове снаге, али и чињеница да од 1992. никада није имао иницијативу, никада није први повлачио потезе.

Дејтонски споразум је, међутим, истиче Марковић,  у великој мери његово дело. Сада се Дејтонски споразум сматра темељем Републике Српске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво