Читај ми!

Осуде претњи ЛГБТ активистима

У разговору са представницима Геј-стрејт алијансе, заштитник грађана Саша Јанковић подржао напоре те организације за укидање дискриминације ЛГБТ особа и оштро осудио телефонску претњу смрћу њеним активистима. Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић тражи откривање и ригорозно кажњавање оних који су упутили претње.

Заштитник грађана Саша Јанковић је, у разговору са представницима Геј-стрејт алијансе, подржао напоре те организације за укидање дискриминације ЛГБТ особа и оштро осудио претњу смрћу њеним активистима.

"Нема никаквог оправдања за претње насиљем и државни органи их морају оштро санкционисати", навео је Јанковић у саопштењу и истакао да је Србија земља свих њених грађана, равноправних без обзира на било које лично својство.

Појединци који мисле другачије и прете другима нападом на живот треба да осете оштрину њених закона, наводи се у саопштењу и истиче да је свако до данас имао прилику да се образује о разноврсности људског родног и сексуалног идентитета, да победи предрасуде и хомофобију у себи.

Огласила се и повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, која је најоштрије је осудила претње смрћу активистима и активисткињама Геј-стрејт алијансе.

У саопштењу за јавност повереница истиче да овакве претње насиљем морају бити ригорозно санкционисане, јер је то сигуран начин да се стане на пут широко распрострањеној дискриминацији, нападима и говору мржње којима су готово свакодневно изложени припадници и припаднице ЛГБТ популације.

Колико је у Србији раширена хомофобија, говоре и подаци из последњег истраживања Повереника за заштиту равноправности које је показало да је у порасту социјална дистанца према овој мањинској друштвеној групи: осам од десет грађана и грађанки Србије не жели их у породици, сваки други их неће за пријатеља, а сваки трећи за комшију.

Због тога је потребно да сви државни органи хитно и неодложно интензивирају рад на мењању ставова и сузбијању предрасуда према ЛГБТ особама и промовисању људских права и толеранције, наводи се у саопштењу.

Геј-стрејт алијанса саопштила је јуче да су јој преко мобилног СОС телефона, који служи за пријављивање насиља и дискриминације по основу сексуалне оријентације и родног идентитета, упућене претње смрћу истичући да очекује од полиције да предузме хитне кораке како би се починилац идентификовао и привео правди.

Како је наведено, мушки глас који се јавио преко телефона вређао је и опсовао извршну директорку ГСА која се јавила на телефон, а након тога је повикао: "Све вас треба побити"'.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво