Читај ми!

Факултети на удару због забране запошљавања

Забрана запошљавања на одређено довела до проблема на факултетима јер много професора ради на уговору, каже проректор за финансије Миодраг Поповић за РТС. Додаје да су у питању програми који се морају спровести, али и да надлежна министарства показују разумевање за настали проблем.

Проректор за финансије Универзитета у Београду професор Миодраг Поповић истиче да је забрана запошљавања у јавном сектору на одређено време на десет одсто од броја оних који су запослени на неодређено довела до проблема, јер велики број професора ради на уговору, а у питању су програми који се морају спровести.

"Нама је тај закон направио велике проблем с обзиром да на универзитетима и факултетима има велики број активности који се ни на који други начин не могу решити, осим склапањем одговарајућих уговора. Тако да број уговора изгледа застрашујуће велик, али они се морају обавити", рекао је Поповић гостујући у Дневнику РТС-а.

Истиче да су министарства просвете и финансија показали разумевање.

"Министарства просвете и финансија показују разумевање да се проблем реши, јер ако се не реши бићемо у ситуацији да велики број студената испишемо или да прекинемо неке међународне уговоре", рекао је Поповић.

Неће бити довољно запослених, а има и неких специфичних проблема, објашњава Поповић додајући да на мултидисциплинарним пројектима у Ректорату нема запослених.

"Сви професори морају да склопе одговарајући уговор да би могли да буду акредитовани и плаћени. Број уговора је велик", рекао је Поповић наглашавајући да број професора који су на уговору износи неколико стотина.

Говорећи о најави повећања школарине на појединим факултетима, Поповић истиче да то нема директне везе са солидарним порезом и да су у питању скромни захтеви.

Тражи се повећање школарина за око десет одсто и то траже факултети, попут Машинског, који десетак година нису повећавали цене, објаснио је Поповић.

Када је у питању издавање диплома, Поповић истиче да многи студенти нису добили дипломе јер факултети нису на време увели информационе системе, али и додаје да није мали број диплома који је до сада издат. У поступку је, каже, 3.000 диплома, а има неколико хиљада за које захтеви још увек нису поднети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара