Дани Кочине крајине

Манифестацијом "Дани Кочине Крајине" почело обележавање 211. године од погубљења капетана Косте Коче Анђелковића, вође буне против Турака, у историји познатој као Кочина крајина.

Становници Кочиног села код Јагодине и Текије код Кладова, манифестацијом "Дани Кочине Крајине" почели су дводневно обележавање 211. године од погубљења капетана Косте Коче Анђелковића, вође буне против Турака, у историји познатој као Кочина крајина.

Свечаност је почела парастосом Кочи и 60 његових другова и полагањем венца на његов споменик у центру села, а настављена је на платоу код Кочиног храста, на левој обали Велике Мораве где је, према предању, Коча Анђелковић донео одлуку о подизању буне, смотром културно-уметничких друштава и такмичењем у кувању рибље чорбе.

Дочеком гостију и позоришном представом Градског позоришта из Јагодине манифестација је почела, а биће завршена у недељу такмичењем у шаху и испраћајем гостију.

Капетан Коча је први у Србији почео борбу против турске власти, створивши слободну територију у централној Србији прозвану по њему Кочина крајина, која је трајала од децембра 1787. до септембра 1788. године.

Нада за ослобађање од ропства 

Како оцењују историчари, иако је кратко трајала, оставила је дубок траг на свест српског народа и дала наду за ослобођење од турског ропства.

Директор Историјског архива у Јагодини Дејан Танић изјавио је да је Коча био капетан аустријске војске у аустријско-турском рату, а Кочина крајина "има изузетан значај не само у историји српског народа, већ и у европској историји новог века".

Кочина крајина била је саставни део много ширег европског сукоба, него што се зна у нашој јавности. "То је, заправо, био све европски рат који је трајао од 1778. до 1792. године. У том рату учестовале су Велика Британија, Данска, Шведска, Русија, Аустрија и Турска", објаснио је Танић.

Директор Историјског архива у Јагодини је додао да су се главне борбе Срба - добровољаца и Турака водиле на широком подручју од Дунава до северних граница Нишке нахије.

"Посебан значај Кочине крајине огледа се у томе што су се тада ратничком занату учили сви или готово сви, значајни учесници Првог српског устанка - од Карађорђа до Петра Добрњца, па Кочина крајина, представља својеврстан увод у Први српски устанак", рекао је Танић.

Коча је рођен у селу Пањевац код Јагодине, према причањима његових потомака, 1750. године. Турци су га ухватили и живог набили на колац у Текији 1788. године са још 60 његових другова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво