Читај ми!

Бесплатан "Језички коктел" за средњошколце

Средњошколцима у Шестој београдској гимназији студенти и дипломци филологије викендом држе бесплатне часове страног језика. Пројекат "Језички коктел" чини 12 језика, а наставу држи 27 професора. Корист је обострана - студенти стекну праксу, а ђаци уштеде на плаћању часова.

У Шестој београдској гимназији студенти и дипломци филологије викендом средњошколцима држе бесплатне часове. Пројекат "Језички коктел" користан је свима, студентима значи праксу а ђацима уштеду.

"Језички коктел" чини 12 језика. Полазници полажу тест којим се утврђује ниво знања, а онда се према резултатима формирају и групе. Часови се разликују од редовне наставе.

"Доста се разликују и веома су едукативни, и професори се труде да нам на неки нови начин приближе градиво и занимљиво је", рекао је Марко Ајдарић из Медицинске школе у Београду.

Осим што могу да науче нешто ново, могу и да се додатно друже са другарима. Корист је обострана - ђаци добијају бесплатне часове, а филолози преко потребну праксу.

"Управо сам одржала први час и јако сам срећна и поносна, мислим да су и девојке задовољне и да су научиле неке корисне ствари", каже Катарина Вучковић, студенткиња француског језика.

Сања Деспотовић, диломирани јапанолог, каже да ђаке највише интересује јапанска поп култура, али да углавном желе да у будућности озбиљно наставе да се баве језиком.

"Они добијају потпуно валидну референцу у радној биографији и професорско искуство, зато што ће сваки послодавац пре да примети неког ко је имао искуство у раду са људима", каже Антонија Радуловић, организаторка "Језичког коктела"

Ове године пријавило се 200 ученика, а наставу држи 27 професора. Ускоро би овде требало да се уче и норвешки и кинески језик.

"Ово је један пример на који начин може иницијативом ученика да се направи један сјајан пројекта. Ми смо обезбедили простор и омогућили им да имају ту потпуну слободу да раде оно што желе", рекао је директор Шесте београдске гимназије Раде Зејак.

Курсеве који трају 15 недеља предавачи сами осмишљавају. А организатори се надају да ће се у програм наредне године укључити далеко више ученика.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво