Читај ми!

Има ли опште културе без гугловања

Када бисте морали да бирате, да ли бисте пре запослили некога ко не зна шта је Гугл или некога ко не зна ко је био Гете и шта је писао. Има ли данас опште културе без гугловања?

Шта је то општа култура? Да ли се мења и да ли је погрешно очекивати од данашњих младих генерација да поштују исто што и њихови родитељи.

Када бисте морали да бирате, да ли бисте пре запослили некога ко не зна шта је Гугл или некога ко не зна ко је био Гете и шта је писао. Има ли данас опште културе без гугловања?

"Пре 30-40 година то нисмо могли да сматрамо општом културом и раније се општа култура углавном везивала на генерално знање из наука, уметности, историје и других друштвених и природних наука", каже културолог Маја Вукадиновић. 

Све то се лако може наћи на интернету ако сте информатички образовани.

Вукадиновићева је рекла да данас општа култура представља и познавање Инстаграма или колико један твит има карактера, разне податке везане за информациону писменост.

Данас су стручно знање и ефикасност испред опште културе и просвећености.

"Морам да кажем да је све мање фирми које се баве тестовима опште културе када запошљавају људе, без обзира на којој позицији. Некако се стиче утисак да је битнија нека уска специјализација за што брже и што ефикасније досезање резултата", сматра стручњак за маркетинг Наташа Павловић Бујас.

Зато се данашњи тестови опште културе, када их има, драматично разликују од оних пре тридесет година. Раскољникова је заменио Хари Потер. У бољем случају.

Наташа Павловић Бујас је додала да сте некада морали да знате све класике из свих области уметности, а данас је то понеко питање које промакне, више се све базира на дневно-политичкој стварности која је око нас.

И такве олакшане тестове једва прође половина кандиата. Могући разлог је што уместо да се естрада култивише, код нас се естрадизује култура.

У тестовима на пријемном за Филозофски факултет појављују се и питања у вези са фолк певачицама, јер, чини се да оне данас намећу културне стандарде већини.

"Имали сте питање шта носите на море од књига, данас не смете да помислите. Изгледало би шаљиво и подсмевачки да питате неку певачицу коју књигу носи на море. Значи, сам концепт не да се променио него је нестао. Значи нестала је идеја да треба да конзумирате нешто што се некад звало општа култура", рекао је историчар Предраг Марковић.

Иако нам је она ближа него икада раније.

Марковић каже да је интернет чудесна ствар, а највише се користи за порнографију и маце, они романтичнији гледају маце и слике из живота познатих.

"Селекција садржаја зависи од нас самих, али и од наших вештина, медијске писмености, информатичке писмености, познавања критичког мишљења, знати да одаберемо праве информације, да дођемо до њих и да их критички евалуирамо", навела је Маја Вукадиновић.

Историчар Педраг Марковић каже да је пре 20 година било незамисливо тешко наћи неки податак, док га сада можемо наћи на три клика.

Урушавање опште културе је светски тренд. Свуда говоре о томе како младе генерациије не поштују праве вредности. На првом месту им је брзина. Било да је у питању храна, музика или књиге. Ипак, мало тога што данас заокупља пажњу младих може да постане део опште културе. Зато не треба да бринемо. А кад зашкрипи ту је Гугл.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво