Недеља превенције рака грлића материце

Поводом Осме европске недеље превенције рака грлића материце стручњаци поручују да је редован Гинеколошки преглед најбоља заштита. Једноставним и безболним Папаниколау тестом промене могу да буду откривене у најранијој фази када је излечење могуће у више од 90 одсто слуцајева.

Почиње Европска недеља превенције рака грлића материце, осма по реду, и трајаће до 25. јануара, са циљем подизања нивоа знања и информисаности о раку грлића материце и превенцији рака, саопштио је Градски завод за јавно здравље. Симбол обележавања Недеље борбе против рака грлића материце је бисер мудрости.

Рак грлића материце представља озбиљан здравствени проблем у Европи, јер се сваке године ова болест открије код приближно 60.000 жена, а скоро 30.000 жена умре.

Оно што забрињава јесте чињеница да се болест јавља у млађој животној доби и представља други најчешћи рак код жена старости од 15 до 44 године.

Рак грлића материце стављен је под контролу у већем броју земаља Европе, док у земљама у развоју превентивних програма углавном нема, а свест жена о значају редовних превентивних прегледа је на веома ниском нивоу.

У Србији је рак грлића материце по учесталости други водећи узрок оболевања и четврти узрок умирања од рака међу женском популацијом.

Већ дужи низ година код жена у Србији евидентира се једна од највиших стопа оболевања од рака грлића материце у Европи, а у нашој земљи свакога дана најмање једна жена умре од рака грлића материце.

Нарочито забрињава чињеница да је регистрована стопа морталитета од ове локализације рака код жена у нашој земљи скоро двоструко виша од истих стопа морталитета код жена у Европи.

У протеклих десет година на подручју Београда је регистровано око 4.000 жена оболелих од рака грлића материце, а због ове болести сваке године је умрло око 100 жена.

Највећи број оболелих жена је старости од 40 до 59 година, при чему се велики број жена први пут јави гинекологу када је болест већ узела маха и када је лечење тешко и неизвесно.

У циљу смањења оболевања и умирања од ове болести на територији Србије се од 2012. године спроводи Програм организованог скрининга рака грлића материце.

Програмом је дефинисано спровођење здравствене заштите и активности на унапређењу здравља, смањењу смртности од рака грлића материце и побољшању квалитета живота жена Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво