Како напредује обнова Хиландара

Братство Хиландара уз помоћ државе и донатора обновило је више од 50 одсто конака изгорелих у пожару 2004. године. Обновљена је половина изгорелих конака и монаштво Хиландара те просторије већ користи. Прва овогодишња донација стигла је од друштва "Поморавски ходочасник".

Десет година после великог пожара манастир Хиландар полако добија изглед какав је некада имао. Додуше због мањка пара обнова тече спорије него што је у први мах планирано. Реконструисана је половина изгорелих конака и монаштво Хиландара те просторије већ користи.

Братство Хиландара уз помоћ државе и донатора обновило је више од 50 одсто конака страдалих у пожару 2004. године. Обнавља се поступно и пажљиво јер је први и најважнији циљ да се сачува аутентичан изглед манастира из времена пре пожара. За обнову древног  српског здања на Светој Гори држава Србија ове године определила је 70 милиона динара.

"Ми смо наравно свесни да пошто је свуда криза да не може да се испуни све што смо замислили. Ако та средства буду на време уплаћена да можемо да их користимо у току године то ће омогућити да у овој години обавимо оно што смо замислили", каже старешина манастира Игуман Методије.

Због зимске паузе и празника у Хиландару тренутно нема неимара.

Прва група стиже већ почетком фебруара, а следећа у марту. План је да до средине године буде завршена обнова највећег конака из 1821. године и  да затим започне обнова Белог конака на источној страни.

"Држава помаже колико је у њеној моћи, некад више некад мање, али мање него раније, с обзиром на економску кризу и свеобухватну ситуацију у Србији, али ипак довољно да се настави обнова", каже повереник Хиландара Милош Стојковић.

Прва овогодишња донација Хиландару стигла је од друштва "Поморавски ходочасник" које је манастиру поклонило војно теренско возило за превоз и рад у тешко приступачним деловима манастирског имања. У Хиландар је стигло 40 ходочасника из Поморавља.

Председник удружења "Поморавски ходочасник" Часлав Милошковић каже да се сваке године враћају на највеће место српске духовности, тамо где су Свети Сава и Свети Симеон започели српску цркву, српску културу и просвету.

Радови на обнови Хиландара потрајаће још најмање пет година. Реч је о огромном подухвату који је немогуће завршити без помоћи државе, а кључ је у стабилном финансирању реконструкције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво