Читај ми!

ЕУ у очима гимназијалаца

Најбитније о Европској унији, ученици Шесте београдске гимназије уче сами, али и о томе подучавају и вршњаке из других школа. Партнери су им вршњаци из Ирске, Шведске и Словеније.

Шеста београдска гимназија је једина школа у земљи чији су ученици и професори укључени у пројекат Удружења наставника Европе. За то им је услов била рачунарска писменост и добро знање енглеског језика. Ресорно Министарство подржава пројекат.

Најбитније о Европској унији, ученици Шесте београдске гимназије уче сами, али и о томе подучавају и вршњаке из других школа. Партнери су им вршњаци из Ирске, Шведске и Словеније.

Укључивши се у један од програма Европске уније учланили су се у друштво 25 земаља и 250 школа, промовишући толеранцију и мултикултуралност.

"Била сам део вршњачке едукације, односно вршњачки едукатор, где смо неке од тема које смо добили предавали својим вршњацима, и поприлично смо успели у томе, а онда смо се мало проширили, одлучили да будемо несебични, и организовали радионице у Дечјем културном центру", рекла је ученица шесте београдске гимназије Андреа Луњевац.

Координатор пројекта Сандра Плазибат каже да су теме шта значи бити одговоран грађанин Европе, и промоција културе других народа у Европи који живе на истој територији.

Професорима предстоји формирање секције наставника како би постали пуноправни чланови Удружења наставника Европе. Окупиће од запослених у вртићима до професора универзитета.

Директор Шесте београдске гимназије Раде Зејак рекао је да укључују школе из Новог Сада, Зајечара, из Ужица, из Ниша, и управо наставници из тих средина ће бити нови чланови новог удружења које ће заузети значајно место када се буде разговарало о нашем систему.

"Ми такву струковну организацију немамо, имамо само синдикате и друге облике организовања", навео је Зејак.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић рекао је да тим људи који ради на европским интеграцијама, интензивно ради, и у контакту је са европском заједницом.

"Наше школе треба да наставе, а ми ћемо да стимулишемо и да то не буде до сада изолован случај, него да се и што већи број школа укључи у међународну сарадњу", рекао је министар.

У ту сврху биће сачињени и нови наставни планови и програми у складу с програмима Европске уније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво