Читај ми!

Прослава Божића у Србији

Најрадоснији хришћански празник, дан рођења Христовог, данас прослављају Српска православна црква и цркве које поштују јулијански календар.

Прослава Божића, празника рођења Исуса Христа, најрадоснијег догађаја у хришћанском свету, почела je у поноћ првом божићном литургијом у Храму Светог Саве у Београду, коју je служиo епископ ремезијански Андреј. Патријарх српски Иринеј служио је јутарњу божићну литургију у Саборној цркви у Београду. Литургији су присуствовали и премијер Ивица Дачић, београдски надбискуп Станислав Хочевар и представници Исламске заједнице Србије.

У божићној посланици, патријарх Иринеј подсећа на вековно отимање Косова и Метохије од Србије и садашња страдања и неправду, али и позива на мир.

"Данас, када славимо рођење Богочовека Господа Исуса Христа, пре свега опростимо једни другима и кажимо брат брату: Мир Божји, Христос се роди. Покажимо да можемо бити и да јесмо народ љубави Божје, народ који у свим искушењима овога века може бити веран и частан", поручио је патријарх.

Централна прослава Божића на Космету одржана је у манастиру Грачаници, док ће патријарх предводити литургију у Саборној цркви у Београду.

Према јеванђељу, Исус Христос је рођен тачно у поноћ, када се најсјајнија звезда која се кретала од истока према западу зауставила изнад пећине крај Витлејема. Као датум Христовог рођења, 25. децембар, уведен је у четвртом веку, у време цара Аркадија.

Овај датум се и данас поштује, с тим што се он, према јулијанском календару, поклапа са грегоријанским 7. јануаром, па православне цркве које поштују јулијанско време тог дана славе празник Рождества Исуса Христа.

На Божић хришћанске цркве славе долазак Спаситеља, који је дошао међу људе да им укаже на вредности вере у љубав, да их измири са Богом кога су се одрекли починивши први грех.

У пећини у Витлејему Марија је у сламу повила новорођеног спаситеља и поклонила му се као Богу.

"У исто време, над земљом израелском појави се велика сјајна звезда која беше необична стога што се није кретала од истока ка западу, већ се кретала према југу, а не беше на висини као све звезде већ у висини птичијег лета", пише у Јеванђељу.

Звезду су четрдесет дана пратили тројица мудраца, Гашпар, Балтазар и Мелкиор, и стигавши у Јерусалим, у Витлејемској пећини, над којом се зауставила звезда, поклонили се детету "као цару над царевима и даривали га златом, а потом тамјаном као Бога и смирном као првосвештеника и учитеља".

Цар Ирод је, у страху за свој престо, наредио да се у Витлејему побију сва мушка деца до две године, надајући се да ће међу њима бити и новорођени Исус. Према Јеванђељу убијено је 14.000 деце, али је света породица пребегла у Мисир у Египту, где је живела до Иродове смрти.

Обичаји за Божић

Најрадоснији хришћански празник славио се и обележавао на различите начине широм Србије.

На Божић у кућу први долази положајник. Његова прва дужност је да пожели срећу, здравље и напредак домаћиновом дому.

Божић је увек мрсни дан, коме је претходио четрдесетодневни божићни пост. На свечаној божићној трпези, најважнија је чесница, погача умешена од пшеничног брашна без квасца.

У чесницу се ставља златан или сребрни новчић. Чесница се за ручком ломи искључиво рукама, не сече се ножем. Онај ко у свом парчету пронађе новчић, према веровању, имаће среће у наредној години. Обичај је да се на трпези нађе и божићна печеница.

Српска православна црква и њени верници Божић славе три дана, који су у њеном богослужбеном календару обележени црвеним словом. Други дан Божића је Сабор пресвете Богородице који Црква посвећује Богомајци у знак захвалности што је родила Спаситеља, док се трећег дана слави Свети архиђакон Стефан.

Поред Српске православне цркве, Божић 7. јануара прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти, који као свој богослужбени поштују јулијански календар.

У вези са Божићем код Срба постоје бројни али у понечему и различити обичаји. Међутим, поздрављање за овај празник је свугде исто: Христос се роди! Ваистину се роди!

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво