Претпостављена сагласност за већи број донора

Биоетичко друштво Србије предложило измене Закона о трансплантацији, а новина би била и претпостављена сагласност - свако би био донор, сем ако се не изјасни да то не жели.

Када се живот гаси - тек  мали број грађана у Србији одлучује да да сагласност за трансплантацију и дозволи да се органи њихових најближих искористе за лечење других људи.

Како би се ова слика променила, Биоетичко друштво Србије предложило је измене Закона о трансплантацији. Једна од новина била би и претпостављена сагласност.

"Значи сви бисмо били донори, осим ако се не изјаснимо супротно. Предлажемо разне методе да ли ће то ко жели моћи да уради у Дому здравља, или у када узима личну карту. Тиме би се олашкало нешто што је према неким мишљењима било компликовано. Требало би да ми одемо да се изјаснимо, а ово је ипак приступачније", сматра Сандра Раденовић из Биоетичког друштва Србије.

Ако се усвоје измене Закона, укинуће се досадашња пракса по којој породица може да забрани узимање органа преминулог, чак иако је он раније потписао донорску картицу.

"Ви се за живота изјасните и потпишете донорску картицу као пунолетна особа и у моменту ваше мождане смрти породица не да дозволу. То је класично кршење ваших људксих права, јер сте ви за живота изјаснили као донор", каже проф. др Душан Шћепановић. 

Пре његовим речима новина је и да је одлука породица да дозволи експлантацију органа, коначна. 

На промену закона, мораће да се сачека, поручују у Министарству здравља.

"Мислим да ћемо ићи ка промени Закона управо у моменту када је свест наших људи таква да они могу да подрже национални програм, а не да се претпостављена сагласнот изнуди", каже државни секретар Министарства здравља Владимир Ђукић.

Према његовим речима, 1.700 успешно изведених трансплантација бубрега, десетине пресађених јетри и ниједна афера у корупцији у манипулацији листа чекања јесте оно је што Србију ставља на прво место у Европи. 

Оно што су урадили на пољу трансплантације у претходној години у Министарству здравља мере бројкама, 40 донора, урађено је 90 трансплантација, после више од 15 година паузе поново су почеле да се раде трансплантације срца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи