Читај ми!

Годишњица Колубарске битке

У Лазаревцу обележена 99. годишњица Колубарске битке у Првом светском рату. С поносом се сећамо и чувамо успомену на херојство српских војника из тог периода, рекао премијер Ивица Дачић.

Уз војне и државне почасти у Лазаревцу је обележена 99. годишњица Колубарске битке у Првом светском рату. Почаст страдалима одали су премијер Ивица Дачић, представници војске и дипломатског кора.

Венце на спомен-костурницу српских, аустроугарских и мађарских војника положио је премијер Дачић, поручивши да се са поносом сећамо и чувамо успомену на херојство српских војника из тог периода.

На државној церемонији, одржаној поводом годишњице Колубарске битке, Дачић је истакао да су велики јунаци и велике жртве обележиле ту битку.

Према његовим речима, Спомен-храм светог Димитрија са костурницом, представља место починка више хиљада њих.

"Спомен-костурница у Лазаревцу редак је пример хуманости једног народа који је са својим погинулим војницима сахранио и непријатељске војнике", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да нас њихове кости обавезују на само један пут, онај на коме у Европи никада више неће бити ратова.

"На том путу нема више непријатеља, већ различитих интереса и мишљења, али изнад свега на њему влада уверење да историја треба да остане у прошлости и да буде заједничка опомена сваком ратном лудилу", рекао је он.

Дачић је истакао да зато данас сви који се споре око узрока и повода Првог светског рата треба да схвате "да су нам мртви свима изједначили прошлост" и да будућност не лежи у кривицама, него у свести да само заједно можемо да исправимо своје и туђе грешке.

Према његовим речима, костурница у Лазаревцу нам показује и да само заједно можемо да нешто научимо из голготе кроз коју смо прошли - да научимо да нам је мир, а не копање по ранама, најважнији и најсветији задатак.

Дачић је навео и да Србија нема ни једног разлога да се стиди свог учешћа у Првом светском рату, већ напротив - била је на страни савезника и српска војска и српски народ имају све разлоге за понос. 

Венац на спомен-костурницу је положио и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници друштава који негују тековине ослободилачких ратова, као и званичници локалне самоуправе. 

У крипти Спомен-цркве са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу почива око 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника. 

Иначе, Колубарска битка је најважнија битка између Србије и Аустро-угарске у Првом светском рату. Сукоб је вођен крајем 1914. године на фронту дужине преко 200 километара.

Иако је цео свет очекивао капитулацију Србије, Прва армија којом је командовао генерал Живојин Мишић извела је успешну противофанзиву против бројније и боље опремљене Аустроугарске војске.

Значај битке огледа се у томе што Аустро-угарска није успела да уништи Краљевину Србију, па су зато Централне силе морале да се боре на три фронта.  

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво