Програм у високој резолуцији на РТС-у

Радио-телевизија Србије прва у земљи почиње са емитовањем ТВ програма у високој (HD) резолуцији. У новом формату прво ће бити преношена фудбалска утакмица између репрезентација Србије и Француске.

Испуњавајући законску обавезу да развија и примењује нове дигиталне технологије у производњи и емитовању програма, Радио-телевизија Србије почиње са експериментом емитовања  програма у високој дефиницији слике (high definition) у истом пакету са програмима у стандардној дефиницији. Овај пакет програма емитујемо са предајника Авала на 27. УХФ каналу.

Пакет садржи три РТС програма (Први, Други и RTS digital) у стандардној резолуцији и један програм у високој резолуцији. За почетак у високој резолуцији ћемо емитовати тест сигнале ради умеравања и подешавања система, али и повремено одређене програме који су произведени у високој дефиницији.

Први програм који ће бити емитован у високој дефиницији у Србији биће пренос фудбалске утакмице између репрезентација Србије и Француске.

Шта је висока дефиниција?

ТВ слика која садржи далеко већи број детаља него слика стандардне резолуције, па самим тим изгледа далеко боље на екрану, поготову на данашњим великим екранима. Тек дигитализацијом процеса производње и емитовања ТВ програма створени су предуслови да се ТВ слика произведе и емитује са далеко бољим квалитетом него до сада.

Како може да се гледа?

Треба примити сигнал (27. УХФ канал са предајника Авала) помоћу спољне антене и имати модеран ТВ пријемник са ДВБ-Т тјунером који прима МПЕГ 4 сигнал, или екстерни уређај са истим карактеристикама.

Радио-телевизија Србије од 6. априла 2005. године са Авале, и од 29. новембра, исте године, са Фрушке Горе, емитује пакет ТВ програма у дигиталном формату који, сем редовна два програма РТС, садржи и Канал културе - RTS digital, први посебан дигитални канал у нашем региону.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво