Читај ми!

Николић: Буњевци као аутохтони народ

Поводом празника буњевачке националне мањине 25. новембра, када је донета одлука о припајању Војводине Србији, председник Србије Томислав Николић рекао да Србија препознаје Буњевце као аутохтони јужнословенски народ. Осећај припадности Војводини и Србији изузетан је израз патриотске свести, поручио Николић.

Председник Србије Томислав Николић рекао је, поводом 25. новембра, дана који буњевачка национална мањина слави као празник, да Србија препознаје Буњевце као аутохтони јужнословенски народ.

На свечаној академији поводом 25. новембра 1918. године, када је у Новом Саду Велика народна скупштина одлучила о присаједињењу Војводине Србији, Николић је указао на јединствени културни идентитет Буњеваца.

"Нисте ни Срби, ни Хрвати, већ аутентична словенска народност која има све атрибуте посебности и јединствености, свој кулурни идентитет, фолклор, историјско наслеђе", рекао је Николић на свечности у сали Градске куће у Суботици.

Николић је нагласио да Буњевци вековима живе на овим просторима и да је њихово право да чувају своју посебност и да увек поносно истичу да су Буњевци из Србије.

"Осећај припадности Војводини и Србији, као својој матичној земљи, изузетан је израз националне и патриотске свести", рекао је председник Србије, чије су речи пропраћене апалузом.

Николић је поручио Буњевцима да се разуме да је Декрет из 1945. године, када су били приморани да се изјашњавају као Хрвати, неважећи и да им је враћено право да се, како је рекао, слободно и поносно изјашњавају као Буњевци.

Стандардизација икавског дијалекта

Председник је истакао и да је он лично приметио да Србија може и жели да уради много више за очување буњевачке аутохтоности, нагласивши да је одавно требало извршити стандардизацију буњевачког икавског дијалекта и да је требало учинити више на отварању одељења у школама на икавици као свакодневном говору Буњеваца.

"То је посао државе који нам мора бити приортитетан у односу на буњевачку националну мањину, која је била међу онима које су пре 95 година пресудно допринеле да се Војводина присаједини краљевини Србији", рекао је Николић.

Навео је да је на Великој народној скупштини учествовало 757 посланика националног састава, готово идентичног оном који данас чини становништво Војводине, а да су међу делегатима била 84 Буњевца, три Шокца и два Хрвата.

"То што су се до дана данашњег одржале различите националне мањине јасно говори да је Србија искрено и матерински пригрлила све националности, развијала и чувала њихову посебност, увек истичући да су њени грађани различите вере, нације, језика, културе, њено највеће богатство", рекао је председник Србије.

Србија у којој данас поносно живите је, за вас и ваша будућа поколења, кућа сазидана на вашој одлуци 25. новембра и речима регента Александра, са кровом који је изградио наш Устав, поручио је Николић Буњевцима.

"Нико и никада не сме да угрози вашу и нашу заједничку кућу. Заслужили сте то својим односом према Србији, доприносом напредовању и слави наше заједничке и једине отаџбине. Нека вам је срећан празник који је златним словима уписан у историју Буњеваца, Војвођања, свих грађана Србије", нагласио је Николић.

Председница Националног савета Буњеваца Сузана Кујунџић Остојић уручила је председнику Србије поклон слику салаша, која је, како је рекла, обележје буњевачке наивне уметности.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи