Читај ми!

Шта је нама био Кенеди

Дан жалости, отказане фудбалске утакмице и позоришне представе - тако је изгледала Југославија на дан после убиства Џона Кенедија 1963. у Даласу. Само четири недеље пре тога Белу кућу посетио је Јосип Броз Тито, а годину после убиства, Титови безбедњаци реконструисали су атентат до најситнијих детаља. Утврдили су да је званична верзија убиства немогућа, каже дугогодишњи Титов преводилац Иван Ивањи.

Један снимак, безброј тумачења и врло мало оних који после пола века верују у званичну верзију убиства. То је данас утисак о ономе што се на улицама Даласа десило 22. новембра 1963. године. Готово сваки од сценарија убиства 35. америчког председника Џона Кенедија може да послужи као добра основа за филм.

Дугогодишњи Титов преводилац Иван Ивањи ових дана је јавност подсетио на један занимљив безбедносни детаљ.

"Кад смо седели у источном Берлину, људи из Титове безбедности су ми испричали да су после атентата на Кенедија направили пробу како би испитали да ли су два метка могла да погоде Џона Кенедија, а један гувернера Тексаса Џона Конелија. Тако каже званична верзија", каже Ивањи. 

Истакао је да су пробали са исте висине да погоде сличну мету и да су констатовали да је немогуће.

"Један метак би могао сасвим случајно да погоди, али да три метка погоде, не долази у обзир", каже књижевник Ивањи.

Југословенски безбедњаци су до тих закључака дошли годину дана после убиства Кенедија, али је питање - зашто су уопште испробавали?

"Мислим да те службе безбедности морају после сваког атентата или покушаја атентата да провере све могућности, али вероватно је то било и због радозналости, како би утврдили где су то америчке колеге погрешиле", објашњава Ивањи.

Само четири недеље пре убиства у Даласу, Јосип Броз Тито је са супругом Јованком боравио у Белој кући. Необично код сусрета је било то што није било Жаклине Кенеди. А из данашње перспективе, необична је била и реакција једне социјалистичке земље на убиство једног америчког председника.

"Био сам тада уметнички директор Савременог позоришта на Црвеном крсту и за време представе 'Лаку ноћ, Бетина', глумац Вербер је упао у управничку ложу. Каже - убили су Кенедија, да ли да прекинемо представу. Ја кажем - не пада ми на памет, зашто да прекидамо представу, ја нисам био толико потресен", каже Ивањи.

Бивши дописник Политике из Вашингтона Момчило Пантелић 22. новембра 1963. године имао је 16 година.

"Ја сам то доживео као заиста необичан феномен који је потресао Југославију на један начин који до тада није био познат - да због смрти једног лидера ми доживљавамо емотивни удар", каже Пантелић.

Следећих неколико дана на насловним странама новина налазила су се два имена - Кенеди и Харви Ли Освалд. У Југославији је после убиства проглашен дан жалости, отказане су све утакмице и позоришне представе. Тито је тих дана рекао да је Кенеди на њега оставио утисак и као државник и као човек.

"Главни је утисак моје генерације, и мислим да је то био утисак и у свету, да је то био први председнички пар на који смо сви желели да личимо", наводи Пантелић.

Разне хронике говоре да је Тито имао посебан афинитет према Џону Кенедију и његовом стилу, наводи Пантелић и додаје да су Титу одговарале и почетне водиље Кенедијеве политике које су међу конзервативцима у Америци доживљаване као неке клице неосоцијализма.

Иван Ивањи истиче да је то био тренутак када се Југославија приближавала Сједињеним Државама, кад се Тито управо био вратио из те посете, када су и наши медији почели другачије да пишу.

Филм о Кенедију добијао је невероватне заплете. Док су Лија Освалда водили у сигурнији затвор, пред телевизијским камерама убио га је власник ноћног клуба Џек Руби. Један од најчувенијих новинара Политике Мирослав Радојчић, који је тада био дописник из Америке, наводно три дана није спавао како би у земљу послао све детаље филмске драме из Даласа.

Иван Ивањи каже да тада убијају атентатора, "па је атентатор атентатора на чудан начин касније умро од рака, и 18 људи који су у вези с тим атентатом погинуло је или на чудан начин умрло следећих месеци и годину дана".

Због свега тога настало је безброј различитих верзија атентата - да је Кенедија убио Линдон Џонсон, Никита Хрушчов, Фидел Кастро, ЦИА, мафија. Политика тих дана преноси ставове руских медија да Кенедија није могао да убије фанатик попут Освалда.

Иван Ивањи износи податак Шпигла да је о убиству Кенедија написано 28 хиљада књига, а Момчило Пантелић да анкете показују да бар 60 одсто Американаца и даље не верује у званичну верзију.

"Њима се прикључио ових дана и шеф дипломатије Џон Кери, који је рекао да му не изгледа вероватно да је Ли Освалд био једини учесник атентата", каже Момчило Пантелић.

Кенедијем ће се бавити и будући амерички председник. Наиме, у октобру 2017. године требало би да буде објављено још 1.000 нових докумената о убиству из Даласа, али ће нови председник моћи да сакрије неке делове од јавности, због националне безбедности.

Иван Ивањи нам је пренео само део онога што су имали Титови безбедњаци. Шта тек имају њихове америчке колеге?

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара