Шта је нама био Кенеди

Дан жалости, отказане фудбалске утакмице и позоришне представе - тако је изгледала Југославија на дан после убиства Џона Кенедија 1963. у Даласу. Само четири недеље пре тога Белу кућу посетио је Јосип Броз Тито, а годину после убиства, Титови безбедњаци реконструисали су атентат до најситнијих детаља. Утврдили су да је званична верзија убиства немогућа, каже дугогодишњи Титов преводилац Иван Ивањи.

Један снимак, безброј тумачења и врло мало оних који после пола века верују у званичну верзију убиства. То је данас утисак о ономе што се на улицама Даласа десило 22. новембра 1963. године. Готово сваки од сценарија убиства 35. америчког председника Џона Кенедија може да послужи као добра основа за филм.

Дугогодишњи Титов преводилац Иван Ивањи ових дана је јавност подсетио на један занимљив безбедносни детаљ.

"Кад смо седели у источном Берлину, људи из Титове безбедности су ми испричали да су после атентата на Кенедија направили пробу како би испитали да ли су два метка могла да погоде Џона Кенедија, а један гувернера Тексаса Џона Конелија. Тако каже званична верзија", каже Ивањи. 

Истакао је да су пробали са исте висине да погоде сличну мету и да су констатовали да је немогуће.

"Један метак би могао сасвим случајно да погоди, али да три метка погоде, не долази у обзир", каже књижевник Ивањи.

Југословенски безбедњаци су до тих закључака дошли годину дана после убиства Кенедија, али је питање - зашто су уопште испробавали?

"Мислим да те службе безбедности морају после сваког атентата или покушаја атентата да провере све могућности, али вероватно је то било и због радозналости, како би утврдили где су то америчке колеге погрешиле", објашњава Ивањи.

Само четири недеље пре убиства у Даласу, Јосип Броз Тито је са супругом Јованком боравио у Белој кући. Необично код сусрета је било то што није било Жаклине Кенеди. А из данашње перспективе, необична је била и реакција једне социјалистичке земље на убиство једног америчког председника.

"Био сам тада уметнички директор Савременог позоришта на Црвеном крсту и за време представе 'Лаку ноћ, Бетина', глумац Вербер је упао у управничку ложу. Каже - убили су Кенедија, да ли да прекинемо представу. Ја кажем - не пада ми на памет, зашто да прекидамо представу, ја нисам био толико потресен", каже Ивањи.

Бивши дописник Политике из Вашингтона Момчило Пантелић 22. новембра 1963. године имао је 16 година.

"Ја сам то доживео као заиста необичан феномен који је потресао Југославију на један начин који до тада није био познат - да због смрти једног лидера ми доживљавамо емотивни удар", каже Пантелић.

Следећих неколико дана на насловним странама новина налазила су се два имена - Кенеди и Харви Ли Освалд. У Југославији је после убиства проглашен дан жалости, отказане су све утакмице и позоришне представе. Тито је тих дана рекао да је Кенеди на њега оставио утисак и као државник и као човек.

"Главни је утисак моје генерације, и мислим да је то био утисак и у свету, да је то био први председнички пар на који смо сви желели да личимо", наводи Пантелић.

Разне хронике говоре да је Тито имао посебан афинитет према Џону Кенедију и његовом стилу, наводи Пантелић и додаје да су Титу одговарале и почетне водиље Кенедијеве политике које су међу конзервативцима у Америци доживљаване као неке клице неосоцијализма.

Иван Ивањи истиче да је то био тренутак када се Југославија приближавала Сједињеним Државама, кад се Тито управо био вратио из те посете, када су и наши медији почели другачије да пишу.

Филм о Кенедију добијао је невероватне заплете. Док су Лија Освалда водили у сигурнији затвор, пред телевизијским камерама убио га је власник ноћног клуба Џек Руби. Један од најчувенијих новинара Политике Мирослав Радојчић, који је тада био дописник из Америке, наводно три дана није спавао како би у земљу послао све детаље филмске драме из Даласа.

Иван Ивањи каже да тада убијају атентатора, "па је атентатор атентатора на чудан начин касније умро од рака, и 18 људи који су у вези с тим атентатом погинуло је или на чудан начин умрло следећих месеци и годину дана".

Због свега тога настало је безброј различитих верзија атентата - да је Кенедија убио Линдон Џонсон, Никита Хрушчов, Фидел Кастро, ЦИА, мафија. Политика тих дана преноси ставове руских медија да Кенедија није могао да убије фанатик попут Освалда.

Иван Ивањи износи податак Шпигла да је о убиству Кенедија написано 28 хиљада књига, а Момчило Пантелић да анкете показују да бар 60 одсто Американаца и даље не верује у званичну верзију.

"Њима се прикључио ових дана и шеф дипломатије Џон Кери, који је рекао да му не изгледа вероватно да је Ли Освалд био једини учесник атентата", каже Момчило Пантелић.

Кенедијем ће се бавити и будући амерички председник. Наиме, у октобру 2017. године требало би да буде објављено још 1.000 нових докумената о убиству из Даласа, али ће нови председник моћи да сакрије неке делове од јавности, због националне безбедности.

Иван Ивањи нам је пренео само део онога што су имали Титови безбедњаци. Шта тек имају њихове америчке колеге?

број коментара 21 пошаљи коментар
(субота, 23. нов 2013, 18:41)
anonymous [нерегистровани]

Odg: Sta je nama bio Kenedi!

Mozda si mlad covek pa ti nije poznato sta je nama bio Kenedi!Onda bi bilo bolje da se raspitas kod stariji osoba pre nego pricas gluposti!Jugoslavija je za vreme Kenedija dobivala veliku pomoc od USA a naj vise u hrani!To se desavalo u razdoblju od 1958 do 1963 tj Kenedijeve smrti.Ja se secam kao dete onih velikih paketa na kojima je bila slika sa dve plave ruke jedna pruzena drugoj a u paketima je bio mekani sir i mleko u prahu koje su nam delili u skolama!Vecna mu slava i hvala zauvek!

(субота, 23. нов 2013, 17:28)
anonymous [нерегистровани]

Šta je nama bio Kenedi?

Odgovor: ništa i slovima ništa. Samo se Brozova pokojna "supruga" divila garderobi Kenedijeve žene, pa su zato tamo putovali. Na sreću, Kenedijeva žena je bila dovoljno otmena i pametna da se sa ovima ni ne sretne. A sam Kenedi ih je kurtoazno primio na kratko kao predstavnike rubne zemlje izmedju dva bloka, jer su tada Amerikanci ovde imali neke interese. Danas ih nemaju. Sada linija razdvajanja ide na Kavkazu. I to je to. Sve ostalo su samo fantazije propalih komunjara.

(субота, 23. нов 2013, 14:03)
anonymous [нерегистровани]

Разлог убиства - порез на нафтне компаније

Разлог убиства је познат - додатни порез на нафтне компаније и (можда) жеља да прекине Вијетнамски рат. Одмах након преузимања дужности, Џонсон је опозвао овај порез. Он је био из Тексаса и тамо је помаган новцем нафтних компанија. Кенеди је почео Вијетнамски рат али је изгледа хтео да га прекине. А према Мерлин Монро није био милостив...

(субота, 23. нов 2013, 11:40)
anonymous [нерегистровани]

Kenedi nam je bio...

...katolik, po poreklu. Mada je njegov ambiciozni otac Dzo(svestenik) smatrao da taj nece bas u svemu da se pokorava papi, pa je vise voleo da mu stariji sin Dzo junior bude predsednik, ali on je poginuo u avionskoj nesreci. Dzon Kenedi je upucan nekom primitivnom ali razarajucom italijanskom puskom i municijom, i ja mislim da italijanska mafija stoji iza tog, a i iza ubistva brata mu Roberta, koji je hteo da se konacno sa tom mafijom obracuna.

(субота, 23. нов 2013, 07:38)
lazar [нерегистровани]

dobro im smeta

Svojom ljudskoscu je smetao neljudskoj njihovoj politici koju uvek vode pa su ga makli...logicno

(субота, 23. нов 2013, 06:49)
anonymous [нерегистровани]

ne mogu da verujem

Ne mogu da verujem da se niko nije setio da da je ustvari pravi razlog sto su Tito Kenedi bili bliski je to sto su obadvojica bili Katolici. Eto kakvi smo mi ne vidimo prst pred nosom. SLAGALI SU SE I U DRUGIM STVARIMA ALI BAS ZATO STO SU BILI ISTE VERE.
Zao mi je sto ovo kazem jer sam ne nisam preterano religiozan I ne smeta mi kad neko jeste. Zivim u Americi I Radio sam u jednom gradicu u centralnoj Ajovi gde sam se sprijateljio sa vlasnikom hotela gde sam ziveo tih nekoliko sedmica. Bio je katolik I rekao mi je da su do pre samo dvadeset ili trideset godina izbijali pravi ratoviizmedju katolickih I protestanstskim naselja a da je policija vecinom protstanti stitila svoje bezobzirno. nekaznjena prebijanja silovanja ubistva na desetine. Verovali ili ne. Tito je bio katolik I samim time I prijatelj kenediju.

(субота, 23. нов 2013, 06:40)
Срђан [нерегистровани]

Ни он нам није био пријатељ

Американци нам, то је бар јасно, нису искрени пријатељи, па наравно ни Кенеди. Бомбардовали су наше људе и земљу, затровали део пророде, а тренутно, управо држе под окупацијом део наше земље, наше Србије. А то су овде код нас многи - већ заборавили...

(субота, 23. нов 2013, 06:14)
anonymous [нерегистровани]

fed

Kenedi je hteo da donese resoluciju 11100 kojom bi ukinuo federal reserve.To ga je kostalo glave.

(субота, 23. нов 2013, 03:04)
anonymous [нерегистровани]

JFK

Kenedi je bio taj koji je napao Vijetnam (zamenio porazene Francuze)... Kako god da je nastradao to su bili neki lokalni, unutaramericki obracuni. A ovaj na fotografijama sto se grebe o njega za demokratski imidj je posebna prica, (kao i oni sto uporno podgrejavaju tu propagandnu podmetacinu).

(субота, 23. нов 2013, 00:48)
anonymous [нерегистровани]

??????????????

Jugoslovenski narodi su, iz kojekakvih razloga, za razliku od Amerikanaca, imali pomalo idiličnu predstavu o Kenediju. Sedamdesetih godina sam tamo studirao i bio sam i sam iznenađen da je Lindon Džonson, koji je nasledio Kenedija posle atentata, bio popularniji. A što se tiče samog čina atentata, izgleda skoro neverovatno da i jedan metak, a kamo li dva iz iste puške, pogodi glavu čoveka koji se kreće velikom brzinom.