Историја језера Газиводе

У време некадашње Југославије на Косову саграђена три велика вештачка језере. Највеће, Газиводе направљено због еклектране "Обилић Б" и због водоснабдевања северног и дела цантралног Косова. И док Србија редовно враћа кредите за градњу Газивода, становници 14 српских села још жале за кућама и окућницама, гробљима и црквама, који су остали под водом.

Још за време Југославије, на простору Косова и Метохије направљена су три вештачка језера: Батлавско, Грачаничко и Газиводе. Највеће међу њима је језеро Газиводе, између општина Тутин и Зубин Поток на северу Покрајине. Брана је грађена средствима ММФ-а које је најпре отплаћивала Југославија, а потом Србија. Када се језеро градило, потопљено је 14 српских села, више цркава и гробаља, а под водом су остали и двори Јелене Анжујске из периода Стефана Немање.

Како би се изградила једна од највећих земљаних брана у Европи, из Ибарског Колашина исељено је више од хиљаду Срба, а многа села, куће и имања остали су под водом.

"Овде је земља узимана за пакло цигарете, кутија 'Драве' је коштала 25 банки, а они су добијали 23 банке за метар земље", каже проф. Коста Гаљак из села Резала у Зубином Потоку.

Није било лако гледати како нестаје читав предео, кажу мештани. За земљу која им је одузета накнада је била симболична. Због тога се многе породице никада нису опоравиле.

"За два дана ја сам морао да се иселим, нисам знао где се налазим", прича каже Петар Ђукић из села Резала.

"Четири, пет кућа смо овде имали, ту је била воденица, башта, њиве, све, дивота да човек живи, али то је отишло", прича Лепосава Ђукић из истог места.

Језеро Газиводе дугачко је 22 километра, а његова највећа дубина је 107 метара. Извођач радова била је београдска "Хидротехника".

"Тачно је да је тада Србија огромна средства уложила у изградњу ових објеката, да је узет међународни кредит који се и данас враћа", каже директор Ј.П. Ибар Петар Божовић.

Јавно предузеће "Ибар" у Зубином Потоку, које је основала Влада Србије, поседује веома значајне објекте: велико акумулационо језеро са браном, хидроелектрану и компензационо језеро Придворицу.

"Овим одводним каналом који иде одавде до Приштине до Обилића снабдева се Косовска Митровица пијаћом водом и северни и јужни део, Вучитрн, Србица, Глоговац а што је најбитније и термоелектрана Обилић Б, односно агрегат на ТА блока Б не би могао да ради без ове наше воде", каже Божовић.

Пре сукоба 1999. године, седиште тог предузећа било је у Приштини. Када су Албанци узурпирали имовину и просторије Деоничарског друшва "Ибар -Лепенац", Срби су успели да сачувају објекте и постројења у Зубином Потоку и од тада раде само на северу Покрајине. Парадоксално је то да поред језерске воде, у том крају није решено питање водоснабдевања грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво