Читај ми!

Судије и извршитељи положили заклетву

Пред председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем, једанаест новоизабраних судија положило заклетву. Нешто раније, нових двадесет приватних извршитеља положило заклетву пред министром правде Николом Селаковићем.

Новоизабране судије, њих 11, положило је заклетву пред председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем.

Како се наводи у саопштењу парламента, заклетву су положиле судије Гордана Богдановић, Весна Даниловић, Радојка Маринковић, Ненад Стојановић, Маријана Тарфа Мирков, Биљана Шундерић, Александар Васић, Јасмина ДЈурђевић, Оливера Лазић Русов, Бошко Вуковић и Биљана Перић.

Честитајући судијама, председник Скупштине им је пожелео успех у обављању веома одговорне функције на коју су изабрани.

Полагању заклетве присуствовали су министар правде и државне управе Никола Селаковић, председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, заменик председника Високог савета судства Мирјана Ивић, председник Управног суда Јелена Ивановић и судија Уставног суда Томислав Медвед.

Како се подсећа у саопштењу, судије су изабране на основу Одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, коју је донео Високи савет судства.

Раније данас, нових двадесет приватних извршитеља положило је заклетву пред министром Селаковићем у Правосудној академији у Београду, чиме су званично ступили на дужност.

Министар правде том приликом је поручио извршитељима да морају да воде рачуна о квалитету рада како би "сачували образ правне струке".

Селаковић је указао да су недавно формирани дисциплински органи коморе извршитеља, који су покренули два дисциплинска поступка.

Додао је да недостаје добра и детаљна анализа рада извршитеља, за коју је обећао да ће ускоро бити урађена.

"Тренутно је само подручје Првог основног суда у Београду покривено извршитељима, тако да само ту можемо да испратимо ефекте рада.

Сигуран сам да ће ефекти бити позитивни, али увек може боље", рекао је Селаковић.

Министар је истакао да су извршитељи "млада и нова професија" која ће наставити да се усавршава након "обимних и квалитетних измена" Закона о извршењу и обезбеђењу, и оценио да ће се изменама решити "горући проблем правосуђа", а то је, према његовим речима, поступак извршења.

Селаковић је рекао да ће до 1. септембра 2014. године почети да раде јавни бележници, и апеловао на правнике да се кандидују за послове извршитеља и нотара.

Према његовим речима, у појединим местима "уопште није било кандидата" за извршитеље и да не треба да буде чудно ако неко промени своје пребивалиште да би отворио канцеларију у другом граду.

Селаковић је навео, његов предлог је да се у зградама судских јединица које после доношења Закона о судијама остану празне обезбеди простор за нове извршитеље или јавне бележнике.

Заједно са извршитељима који су данас положили заклетву у Србији сада ради 129 извршитеља, што је око трећине предвиђеног броја од 334.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво