Другачији пријемни за будуће архитекте

Будући студенти архитектуре од следеће академске године полагаће другачији пријемни испит у форми теста. Циљ је да се уочи прави таленат, а не да се добију студенти "набилдовани начином цртања и прављења модела", кажу на Архитектонском факултету. Средњошколци задовољни представљеним програмом.

Од 2014. године они који буду желели да студирају архитектуру, полагаће сасвим другачији пријемни испит. Биће у форми теста, класификационог карактера, радиће се два сата и носиће 60 поена. Један део питања биће из културе и архитектуре, а други део ће се односити на разумевање и логичко закључивање.

У наредну школску годину Архитектонски факултет уписаће око 300 бруцоша, од тога ће се две трећине школовати о трошку државе. Будуће архитекте моћи ће да бирају да ли ће на интегрисане или на основне студије. Пријемни испит ће бити јефтинији него претходних година и имаће сасвим другачију форму.

"Намера је да се свима пружи иста шанса и да се знатно смање трошкови припреме и цена полагања пријемног испита", каже декан Архитектонског факултета Универзитета у Београду Владан Ђокић.

Ђокић истиче да неће бити потребно спремати пријемни годину дана унапред. Подсетио је да су се до сада студенти спремали годину дана; одлазили су у припремну школу на факултету или у друге школе.

"Тако су годину дана на неки начин покушавали да се припреме, да бисмо ми после годину дана припрема установљавали њихову способност и њихов таленат за архитектуру", објаснио је Ђокић.

Декан Архитектонског факултета истиче да резултати који су ти студенти постизали нису били адекватни.

"Ми смо добијали само студенте који су били 'набилдовани' тим начином цртања или начином прављења модела", каже Ђокић.

И средњошколци су задовољни представљеним програмом. Славиша Белац из Архитектонске школе у Београду каже да је логично то што ће наставити да се бави архитектуром.

"Баш због промене пријемног, дошао сам да видим о чему се ради. Декан је лепо објаснио како ће сада изгледати пријемни испит", истиче ученик Славиша Белац.

Ученик исте школе Павле Николић сматра да је нови начин полагања пријемног практичнији и логичнији.

Декан Владан Ђокић верује да ће Архитектонски факултет постати отворенији за све категорије становништва.

"Свако ће моћи да се опроба, битан је само исконски таленат, а не као досад таленат и спремност након једногодишње припреме", закључује Ђокић.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи