Дан примирја у Првом светском рату

Обележен Дан примирја у Првом светском рату у знак сећања на 1918. годину, кад је у 11. новембра у 11 сати на снагу ступило примирје. Председник Србије Томислав Николић положио венац на Гроб незнаног јунака на Авали. Централну државну церемонију код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату предводиo премијер Србије Ивица Дачић.

Дан примирја у Првом светском рату - 11. новембар, обележен је уз полагање венаца на споменике и места страдања из Првог светског рата.

Председник Србије Томислав Николић положио је ловоров венац на Гроб незнаног јунака на Авали.

На венцу, положеном уз интонирање химне "Боже правде", написано је: "Јунацима великог рата поносни потомци - председник Републике Томислав Николић." Након полагања, Николић се уписао у књигу утисака.

"Многи дугују Србији, Србија дугује вама, без вас ово би била туђа земља, говорио би се туђи језик, певале би се туђе песме. У име захвалне Србије која поштује и памти", написао је председник Николић.

Са председником су у делегацији били министар одбране Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Премијер Дачић је положио венац крај Споменика браниоцима Београда уз пуне војне и државне почасти.

Дачић је рекао да се Србија у оба светска рата определила за исправну страну и да верује да јој је потребно да у миру одлучно ојача своје природно место, место које има у породици равноправних и уједињених европских народа.

Премијер је истакао да је Србија у рату изгубила трећину становништва и претрпела ненадокнадива материјална разрања и да се од тих последица није у потпуности опоравила ни до данашњег дана.

Рекао је да се историја све ове године надограђивала и обогаћивала новим сазнањима, али и стереотипима који су у први план стављали бројне победе на бојном пољу и славне херојске команданте, али и запоставила огромне губитке и разарања.

Дачић је нагласио да је храброст борити се за слободу, да је то част и врлина, али да је према свим мерилима Србија превише дала у Првом светском рату. Поручио је да је обавеза свих нас да истрајемо на достојанственом сећању на Први светски рат.

Премијер је истакао да је сваки покушај означавања Србије као кривца за Први светски рат покушај искривљавања и ревизије историје. 

Дачић је новинарима након церемоније рекао да су још од времена после завршетка рата постојали они који су кривицу за његово избијање хтели да пребаце на Србију и помињући Сарајевски атентат.

"Сарајевски атентат је био последица експанзионистичке политике Аустроугарске и Немачке према БиХ, а претходила је анексија БиХ од Аустроугарске", подсетио је Дачић.

На Спомен-коструницу палим војницима у Првом светском рату на Новом гробљу венце су положиле делегације Војске Србије, земаља савезница у Првом светском рату, али и противница Немачке и Аустрије, као и делегације Града Београда и борачких удружења.

Комеморативном церемонијом на Француском војном гробљу у Београду одата је почаст за 375 француских војника који су ту сахрањени, као и свима онима који су пали на Солунском фронту.

Поред француског амбасадора Франсоа Гзавијеа Дениоа, венце су положили и државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, представници градске скупштине, амбасадори више земаља, међу којима представници САД, Немачке и Аустрије.

Денио је рекао да су Србија и Француска у Првом светском рату успоставиле братство по оружју и изузетно узајамно поверење. Указујући на блискост Француске и Србије у то време, Денио је истакао да војна сарадња двеју земаља не припада само прошлости, већ и садашњости.

Амбасадор Денио је уручио орден Националног реда за заслуге у рангу витеза пуковнику Војиславу Крстовићу, некадашњем војном изасланику у Паризу.

Представници Владе Србије, амбасада у Београду, СУБНОР-а и других удружења положили су венце на Гробљу Комонвелта.

Отправник послова британске амбасаде Дејвид Мекферлејн подсетио је на комеморативној церемонији, да су се "пре 100 година тамни облаци надвили над великим силама и довели не до једног, већ до два светска рата у истом веку".

Иначе, централна државна церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда представља чин одавања почасти свим припадницима оружаних снага и цивилима невино пострадалим током Првог светског рата.

Сврстава се у ред најзначајнијих церемонија које су у исто време, у 11 сати, одржане у свим главним градовима држава-победница у Првом светском рату.

Широм Србије, представници државне власти, удружења грађана и поједници окупили су се у 11 сати крај војних меморијала и места страдања из раздобља Првог светског рата и полагањем ловорових венаца одали почаст невиним цивилним жртвама и браниоцима домовине.

У Касарни "Цар Лазар" у Крушевцу положени су венци на Споменик стрељаним родољубима 1916-1918. године. Венце су положили пуковник Синиша Кресовић, командант Гарнизона Крушевац, и припадници те јединице.

Венци су положени и на Војничком гробљу у Нишу. На спомен-обележја српским и енглеским војницима венце су положиле делегације Града и Нишавског управног одбора, Војске Србије, Полицијске управе у Нишу, потомци погинулих, као и делегације удружења која негују традиције ослободилачких ратова.

Поводом Дана примирја и амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Бингулац положио је венац на спомен-плочу припадницима српске војске - ослободиоцима Будве, на улазу у Стари град. Бингулац је, након полагања венца, рекао да Црна Гора и Србија имају изванредне односе.

Међународни дан примирја у Првом светском рату обележава се у свету државним манифестацијама које се одржавају у знак сећања на 1918. годину, кад је у 11. новембра у 11 сати на снагу ступило примирје.

У част Дана примирја у Првом светском рату у недељу, 10. новембра, у 16 сати са Савске терасе Београдске тврђаве, уз највише војне почасти и интонирање химне, извршена је почасна артиљеријска паљба са 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа.

Према Закону о државним и другим празницима у Србији, Дан примирја у Првом светском рату је нерадан дан.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво