Лазаревић: Нема препрека за дигитализацију

Више не постоје техничке препреке за завршетак процеса преласка са аналогно на дигитално емитовање телевизијског програма, рекао за РТС државни секретар у Министарству трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић.

Државни секретар у Министарству трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић рекао да више не постоје техничке препреке за прелазак на дигитално емитовање телевизијског програма. Иницијална мрежа ће бити проширена уз помоћ фреквенција ТВ Авале, најавио Лазаревић. 

Лазаревић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће иницијална мрежа бити проширена уз помоћ фреквенција ТВ Авала, те ће се емитовати са 35 локација, подсетивши да је Министарство прошле недеље донело Правилник о расподели фреквенција, чиме су створени услови за брз и ефикасан завршетак процеса дигитализације.

"ТВ Авала је користила мрежу која је била сачињена од 33 фреквенције, а за проширење иницијалне мреже је потребно 15 фреквенција", објаснио је Лазаревић.

Додао је да ће осталих 18 остати слободно, и уколико би неко сутра почео да користи ове фреквенције, то ни на који начин не би угрозило или зауставило процес дигитализације.

Са економског становишта, додао је, то би чак било и добро, јер се фреквенције плаћају, чиме се остварује финансијска добит за државу.

Како ће се оне користити, да ли за неку нову локалну или националну телевизију зависи од институција које су надлежне за дефинисање медијске политике земље, навео је Лазаревић.

Према његовим речима, проширењем иницијалне мреже се у функцију ставља и опрема коју је Србија добила од ЕУ, а са друге стране су створени услови за боље информисање грађана.

Лазаревић је рекао да ће након тог проширења 80 одсто грађана моћи да гледа дигитални сигнал.

Осим тога, на овај начин су створени услови и за симулкаст тј. истовремено емитовање аналогног и дигиталног програма.

"Процес преласка се неће десити у једном дану, већ ћемо се са националним, регионалним и локалним емитерима, као и удружењима која прате медијску политику договорити колико би тај симулкаст требао да траје", објаснио је Лазаревић.

Подсетио је да су главне предности дигитализације квалитетнији тон, слика, већи избор програма, предности за особе са инвалидитетом, јер сада земаљском телевизијом грађани гледају два или три програма, а после дигитализације ће бити бар 16 програма.

Лазаревић је додао и да ће покушати да обезбеде средства да социјално угрожене категорије не осете никакве проблеме у финансијком смислу када је у питању процес дигитализације.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво