Читај ми!

Комеморација Александру Тијанићу

Породица, пријатељи и сарадници Александра Тијанића опростили су се од генералног директора Радио-телевизије Србије на комеморацији у Скупштини Београда. Изјава саучешћа почиње на Новом гробљу сутра у 15 часова, а испраћај на кремацију у 16 часова. Урна ће бити положена у Алеји заслужних грађана.

У Скупштини града Београда одржана је комеморација поводом смрти генералног директора РТС-а Александра Тијанића.

Председник Управног одбора Радио-телевизије Србије Слободан Марковић рекао је да су најбоља оцена Тијанићевог рада похвале и коментари који су се последњих дана, после његове смрти, чули у Србији и региону, и захвалио му на напорима које је улагао да би Јавном сервису обезбедио функционисање и програмску независност.

Марковић је оценио да је Тијанић на чело телевизије дошао у веома тешком тренутку, када је та кућа имала огромне проблеме, али да је захваљујући огромној енергији успео да оствари све визије и знатно унапреди гледаност РТС-а.

Тијанић имао свест о значају РТС-а, истакао је Марковић и цитирао његову тврдњу да постоји опасност да "без доброг јавног сервиса Србија постане умоболна држава".

Према његовој оцени, Тијанићу је то успело упркос чињеници да је Србија на врху лествице по броју неписмених, а на дну по броју прочитаних књига јер је знао да је борба за добар јавни сервис заправо борба за добру Србију, која је у стању да ухвати корак са модерним земљама.

"Говорио је да ће РТС изгледати онако како политичке елите буду виделе Србију... У његовој богатој каријери има много тога што би могло да се издвоји али утемељење РТС-а као јавног сервиса је његово највеће достигнуће", рекао је Марковић.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић рекла је да је Тијанић знао да добар новинар "понекад мора да угризе руку која га храни".

"Био је јунак нашег доба. Не тврдим да је био јунак без мане и да је по цео дана само разобличавао власт и штитио јавни интерес. Али ћу му вечно бити захвална што је политичаре на смрт препадао", рекла је Смајловићева и запитала се ко ће то сада радити уместо њега и ко ће, на тај начин, одржавати илузију о српском новинарству као снажној и утицајној професији.

Главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Стефановић рекао jе да, иако је то пракса, не осећа потребу да говори о свему што је генерални директор РТС-а радио у својој каријери јер о њему ништа више не треба да се каже осим "Тијанић", па да све буде јасно.

Стефановић је додао да је Тијанић био "новинар за уџбенике" којем никада није успевало да остане неприметан.

Захвалио је свима који су од понедељка, када је Тијанић умро, о њему изрекли бројне похвале али је изразио жаљење због тога што то нису чешће радили док је био жив, јер би му тако можда и продужили живот.

Стефановић је рекао да је Тијанићу рад на РТС-у често "везивао прсте" да напише многе ствари које је желео, али да нема дилеме да је од његовог доласка на чело РТС-а "магловита синтагма о јавном сервису" почела да личи на нешто.

"Без њега, српско новинарство могло би да личи на Хамлета без Хамлета. На размазивање таблоидним воденим бојицама у поређењу са његовим тешким уљем на платну. На беспомоћну професију која је некада умела да буде и моћна. Био је једноставно алхемичар речи - човек чије су се тешке и оловне речи често претварале у златне и упозоравајуће поруке за оне који су то хтели и умели да чују", рекао је Стефановић.

Поред породице, пријатеља и колега, комеморацији су присуствовали и представници државних институција, јавног и политичког живота Србије, дипломатског кора и бројни поштоваоци. 

Комеморацији су, између осталих, присуствовали први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, министар саобраћаја Александар Антић, председник Демократске странке Драган Ђилас, бивши шеф дипломатије Вук Јеремић, председник Српског покрета обнове Вук Драшковић, председник Политичког савета ДС-а Драгољуб Мићуновић, председник Савета РРА владика Порфирије.

У холу Радио-телевизије Србије, у Таковској 10, отворена је књига жалости.

Изјава саучешћа почиње на Новом гробљу сутра у 15 часова, а испраћај на кремацију у 16 часова.

Урна ће накнадно бити положена у Алеји заслужних грађана.

Александар Тијанић изненада је преминуо у понедељак, 28. октобра, у 64. години.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво