Читај ми!

Саучешћа поводом смрти Александра Тијанића

Дан после смрти Александра Тијанића, РТС-у и даље пристижу изрази саучешћа институција и појединаца. Комеморација поводом смрти генералног директора РТС-а Александра Тијанића биће одржана у четвртак у 12 сати у Скупштини града Београда. Испраћај за кремацију посмртних остатака је у петак у 15 сати. Урна ће бити положена у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Министар културе и информисања Иван Тасовац у телеграму са изразима саучешћа наводи да је Александар Тијанић оставио неизбрисив траг у југословенском и српском новинарству и да је током више деценија био један од кључних актера овдашње медијске сцене, трасирајући пут великом броју младих професионалаца.

Комеморација поводом смрти генералног директора РТС-а Александра Тијанића биће одржана у четвртак у 12 сати у Скупштини града Београда. Испраћај за кремацију посмртних остатака је у петак у 15 сати. Урна ће бити положена у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

"Његова заоставштина сведочи о аутентичној и непоновљивој личности која ће бити запамћена као бескомпромисни борац који није штедео ни себе, ни друге. Смрћу Александра Тијанића медијска сцена у Србији изгубила је барда једног времена које ће бити обележено његовим именом и делом", навео је министар Тасовац. 

Министар за регионални развој и локалну самоуправу Игор Мировић изразио је саучешће породици, Колегијуму и свим запосленима у РТС-у, у име Министарства и у своје име.

"Одласком господина Тијанића изгубили смо вансеријског новинара, човека који је директно и луцидно изражавао своје ставове, визионара који је мењао медијску слику Србије", наводи Мировић и констатује да је његов одлазак велики губитак за српско новинарство и критичку реч.

Министарка енергетике Зорана Михајловић оцењује да је Александар Тијанић био сведок и хроничар једног времена и један од најбољих српских новинара.

"Човек бритког ума, брзог језика и аутентичног новинарског израза, током дуге и плодне каријере исписао је неке од најбољих страница новинарства у Србији", наводи Михајловићева.

Телеграме са изразима саучешћа упутили су и министар одбране Небојша Родић, министар без портфеља Сулејман Угљанин, министар омладине и спорта Вања Удовичић и шеф Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић, градоначелници Новог Сада, Крагујевца и Чачка, Милош Вучевић, Верољуб Стевановић и Војислав Илић.

Председник Политичког савета ДС-а Драгољуб Мићуновић сматра да је Александар Тијанић био изузетна фигура у јавном животу.

"Био је под разним притисцима, увек успевао да остане свој, а да истовремено не изгуби снагу. Био је изузетно талентован новинар, неко је написао да би требало Тијанићу чешће стати на жуљ, јер тек онда он показује сав свој новинарски таленат", каже Мићуновић.

Телеграм саучешћа упутио је и председник Републике Српске Милорад Додик, који наводи да је Тијанић током дугогодишњег рада остварио импресивну новинарску каријеру и стекао репутацију једног од најбољих и најутицајнијих новинара на овим просторима.

"Његова смрт представља ненадокнадив губитак за његову породицу, пријатеље, колеге, али и за српско новинарство у којем је оставио неизбрисив траг", наводи Додик.

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт истиче да је Александар Тијанић изнад свега изузетно талентован новинар и да ће му у сећању остати његова неизмерна енергија, одлучност и храброст да се суочи са проблемима и препрекама, али и да предложи решења.

"Последњих месеци градио је стратегију за решавање тешких финансијских проблема са којима се Јавни сервис суочава, али га је смрт у том послу прекинула", каже Давенпорт и напомиње да ће делегација ЕУ наставити да подржава напоре Јавног сервиса да остане независна, стабилна, објективна и професионална кућа која ужива поверење свих грађана Србије.

Вршилац дужности шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Пола Тиди констатује да је одласком Александра Тијанића Србија изгубила једног од најбољих медијских професионалаца, а Радио-телевизија Србије бескомпромисног борца за снажан, поштован и независан Јавни медијски сервис.

Канцеларија УНИЦЕФ-а изразила је жаљење због губитка великог новинара и уредника "који је увек препознавао значај остваривања права деце и младих, и подржавао напоре да се њихова права промовишу и штите у јавности". 

Изразе саучешћа породици и колективу РТС-а упутио је и амбасадор Ирана у Београду Мађид Фахим Пур, као и амбасадор Туниса Мађид Хамлауи.

Уредништву РТС-а изразе саучешћа упитио је и лидер Српског покрета обнове и књижевник Вук Драшковић.

"Његов одлазак је највећи губитак за РТС, за наше новинарство, за демократију у Србији. Био је српски Волтер Липман. Први међу најбољима. Хвала му за све", написао је Драшковић.

Председница Одбора за културу и информисање Скупштине Србије Весна Марјановић оцењује да је Александар Тијанић у последњим годинама на челу РТС-а био глас који је указивао на аутономију Јавног сервиса.

"Српско новинарство изгубило је јединствену, енергичну личност, препознатљивог рукописа и израза", закључује Марјановићева. 

Изразе саучешћа упутили су у потпредседник Скупштине Србије Ненад Поповић и народни посланици Захарије Трнавчевић и Ђорђе Милићевић.

Саучешће су изразиле и породице радника настрадалих у НАТО бомбардовању РТС-а 1999. године.

"Велико му хвала за разумевање и посебан однос према радницима погинулим 1999. године и њиховим породицама", наводи се у телеграму.

Последњи новинар у Србији због којег су деца уписивала новинарство

И даље су најбројнији изрази саучешће колега који стижу из целог региона - од редакције листа Данас, Вечерњих новости, Студија БИнформера, Фонета, бањалучких Независних новина, Спортског журнала, РТВ Крагујевца, Арт канала, затим од Инфобироа, Продукцијске групе Мрежа, Асоцијације медија, РАТЕЛ-а, НУНС-а, УНС-а, Удружених радио и ТВ станица Србије и од бројних дописника страних медија.

У име Би-Би-Сија, телеграм саучешћа колегијуму РТС-а упутио је регионални директор Сајмон Дери.

Редакција Недељника, у свом телеграму са изразима саучешћа колегама у РТС-у, наводи да је Александар Тијанић био "последњи новинар у Србији због којег су деца уписивала новинарство".

Редакција РТВ Б92 оцењује да је прерано отишао један од најистакнутијих новинара.

"Са неизмерним жаром заступао је своје ставове и пленио интелигенцијом и посебношћу у свему што је радио", наводе колеге из РТВ Б92.

Генерални директор РТВ Војводине Срђан Михајловић оцењује да је Александар Тијанић био велики визионар и искрени борац за бољи и изгледнији положај јавних сервиса и истиче да је његовим одласком остала велика празнина у српском новинарству.

"Био је најталентованији, најхрабрији, најобразованији, најшокантнији. Није му била потребна школа. Као и сви велики у Србији отишао је прерано, после медијског линча. Моје саучешће српском новинарству", наводи се у телеграму потписаном са "твоја професорка Неда Тодоровић" (професорка на предмету Увод у новинарство на Факултету политичких наука). 

Новинар Теофил Панчић памти рад Александра Тијанића још из осамдесетих.

"Остао је бриљантан новински аутор, најбољих, најоштријих, најлуциднијих политичких колумниста који су икада деловали у српском и ексјугословенском новинарству и то је била његова главна врлина", каже Панчић.

У име новинара агенције Бета, изразе саучешћа упитили су директорка Љубица Марковић и главни и одговорни уредник Иван Цвејић.

Члановима породице и запосленима у РТС-у телеграм са изразима саучешћа поводом смрти "громаде српског новинарства" стигао је из редакције Наших новина.

Генерални директор Хрватске радио-телевизије Горан Радман у телеграму саучешћа наводи да је Александaр Тијанић био велики професионалац, који је живео за телевизију.

"Његова професионална подршка, добра реч и људско разумевање свима ће нам недостајати", поручио је Радман.

И бивши директор ХРТ-а Јосип Поповац изразио је саучешће поводом смрти Александра Тијанића. "Памтим га као великог професионалца, ведрог човека, доброг менаџера и као доброг пријатеља", наводи Поповац.

Изразе саучешћа упутили су и в.д. генералног директора Радио-телевизије Републике Српске Рајко Радовановић и директор РТВ Источно Сарајево Бранислав Илић. 

Извршни директор Македонске радио-телевизије Марјан Цветковски поручује да су запажања Александра Тијанића о развоју и демократизацији медија увек били нека врста "балканског навигатора".

"Није само РТС изгубио Александра Тијанића, сви смо изгубили великана новинарског пера и оданог колегу и сарадника", наводи Цветковски.

Био је новинарска величина 

Први човек Ал Џазире Балканс Горан Милић написао је у телеграму саучешћа да је Тијанић био у најужем кругу незаобилазних аутора у српском новинарству, али и региону.

"То је била једна величина новинарска, сјајан писац колумни, а и као телевизијски менаџер и иноватор", наводи Милић.

Епископ јегарски Порфирије је, у име Савета Републичке радиодифузне агенције на чијем је челу, навео да је Савет Тијанићевим одласком изгубио одличног сарадника и пријатеља.

"Наше друштво остало је без човека који је био више од новинара", наводи епископ Порфирије.

Изразе саучешћа упутио је и епископ рашко-призренски Теодосије.

"У име свештенства, монаштва и верног народа Епархије рашко-призренске желимо да изразимо наше искрено саучешће његовој породици, сродницима и колегама, уз молитву да га Господ награди за сва дела које је несебично чинио људима и подари му вечни покој", поручио је владика Теодосије.

Генерални државни ревизор Радослав Сретеновић у поруци саучешћа наводи да се, сарађујући са Тијанићем као директором РТС-а, уверио у његов професионализам.

"Његова новинарска каријера заслужује свако поштовање. Сигуран сам да ће остати запамћен као велико име у српском новинарству", истиче Сретеновић.

Изразе саучешћа упутили су и вршилац функције председника Врховног касационог суда и председник Врховног савета судства Драгомир Милојевић, председник Уставног суда Србије Драгиша Слијепчевић, као и Тужилаштво за ратне злочине на челу са Владимиром Вукчевићем.

Телеграме са изразима саучешћа упутили су и управник Народног позоришта Дејан Савић, Мира и Љубиша Самарџић, Југословенско драмско позориште, Архив Београда, начелник ВМА професор Маријан Новаковић, председник Матице српске Драган Станић, координаторка Сигурне куће Весна Станојевић, генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.

Изрази саучешћа поводом Тијанићеве смрти стижу и из света спорта.

"Поред професионалне димензије која је величанствена, мали број људи је био у прилици да га упозна као суптилног и осећајног човека, који је био прави пријатељ и на кога сте могли да рачунате у свакој ситуацији", поручио је председник Спортског друштва Партизан Душко Вујошевић.

Челници Фудбалског савеза Србије, Томислав Караџић и Зоран Лаковић, поручују да ће Тијанића памтити по сјајним речима и великим делима и да је био бриљантан новинар и предводник Медијског јавног сервиса.

Изразе саучешћа упутили су и ФК Партизан, са председником Драганом Ђурићем на челу, председник Одбојкашког савеза Србије Александар Боричић, Ватерполо клуб Раднички Крагујевац и Кошаркашки клуб Фонтана.

Ово је само део телеграма са изразима саучешћа које су бројни појединци и институције упутили РТС-у и породици Александра Тијанића.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво