Читај ми!

Отишао је велики новинар

Александар Тијанић био је велики, неприкосновен и непоновљив, оштар, виспрен и разборит, јединствен, сећају се Тијанићеве колеге.

Бард, контроверзни уредник, новинар и хроничар времена, Александар Тијанић је човек због којег су многи уписивали и студирали новинарство, оцењују колеге после његове смрти. 

Директор Телевизије Београд Никола Мирков рекао је у Дневнику РТС-а да је Александар Тијанић био брзомислен, изузетно духовит и вешт полемичар. Мирков је истакао да му представља велику част то што је Тијанић прву рубрику на телевизији објавио у време када је он био главни уредник забавно-рекреативног програма. Како каже, тога се радо сећа.

"Памтићу чињеницу да смо се огледали у његовим врлинама, саображавали његовим врлинама и негде прилагођавали ономе што смо сматрали манама", рекао је Мирков.

"Био је метроном за наше свакодневне активности, стални пробни камен када о нечему одлучујемо и сигуран сам да се његовим одласком не завршава само једна епоха, него са сцене одлази јединствени случај", истакао је Мирков.

Говорећи о сарадњи са Тијанићем, Мирков је рекао да су чак и онда када се нису слагали знали да извуку неку заједничку поруку.

Мирков је оценио да је Тијанићевом смрћу "отишао један велики новинар, један самосвојни човек, један занимљиви креатор".

Главни уредник недељника Време Драгољуб Жарковић рекао је да је умро један од последњих бардова југословенског новинарства.

"Његова популарност је била велика и имао је ту способност да својим текстовима или својим радом на телевизији подиже читаност и гледаност", навео је Жарковић.

Главни и одговорни уредник Политике Љиљана Смајловић сећа се да је имао вулкански таленат и вулканску енергију.

"Тај начин који је имао да он препада политичаре, да они зазиру од њега, то је оно што ће недостајати професији зато што нас власти сада углавном потцењују", каже Смајловићева.

Тијанићеву посебност истиче и уредник агенције Фонет Зоран Секулић, који је рекао да је он вероватно једна од ретких новинарских личности у Србији која је имала више поштовалаца него поклоника и мрзитеља заједно и да би могао би да буде поносан на то.

Амбициозан план о Јавном сервису

Колумнисткиња и књижевница Мирјана Бобић Мојсиловић каже да је Тијанић био један невиђен човек.

"Могао је да буде изузетно нежан и пун љубави и доброте, али када би био нападнут или кад је осећао да је угрожен, могао је да буде немилосрдан и неправедан, али је такође умео да увиди када претера. У сваком случају, што се писаних медија тиче, сигурно је један од највећих новинара које ја памтим. Друга страст, направио је две телевизије и добро водио РТС", истакла је Мирјана Бобић Мојсиловић.

Тијанић је био уверен да Јавни сервис и Србија деле исту судбину и убеђен да заједно, заслужују бољу будућност.

"Он је имао изузетан, амбициозан план о томе шта Јавни сервис треба да буде. Али оно што га чини у нашој средини изузетним појединцем јесте то што је тај план успео у великој мери да оствари", рекао је председник Управног одбора РТС-а Слободан Марковић.

Глумац и редитељ Радош Бајић каже да је Тијанић урадио веома велике ствари.

"Његово дело, његова слобода и његове мисли, његова самосвојна личност за њега ће обезбедити место у историји српског новинарства, есејистике, стваралаштва и креативности. Када је у питању уметнички и играни програм, телевизијски и драмски, његовим доласком у Јавни сервис десио се велики препород у играном серијском програму", сматра Бајић.

Вест о смрти Александра Тијанића пренели су, као истакнуту, сви медији у региону. У некима је писао, друге је стварао, треће критиковао.

Новинар Драго Хедл сећа се текстова из листова Данас и Далмација и мисли да је у то време Тијанић био најбољи новинар на просторима некадашње државе. "Увек смо неке ствари из његових текстова први пут сазнали", каже Хедл.

Александар Станковић из ХРТ-а каже да цени Тијанића као колегу. "Једном сам га угостио у својој емисији, отворено смо разговарали. Увек је био спреман за размену мишљења, врло спретан на речима и мислим да је од Јавног сервиса учинио бољу телевизију", истакао је Станковић.

Вест о Тијанићевој смрти објављена је на насловној страни портала Јутарњег листа, уз вест стављен је и видео-снимак са његовог гостовања у емисији ХРТ-а "Недјељом у два". Вест су пренели и хрватски портал Индекс, као и сајт Вечерњег листа.

Поред хрватских медија, о смрти Александра Тијанића писали су и медији у Црној Гори.

Портал подгоричких Вијести такође је објавио на насловној страни да је Тијанић преминуо. У биографском тексту истиче се да је Тијанић учествовао и у формирању програмских шема неколико црногорских телевизија, укључујући и РТЦГ. Вест је објавио и лист Побједа.

О смрти Александра Тијанића писали су и медији у Босни и Херцеговини - Ослобођење и Независне новине. Вест заузима једно од централних места и на порталу Дневног аваза.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара