Читај ми!

Достојанствена сахрана Јованке Броз

Јованка Броз ће највероватније бити сахрањена у истој просторији у Кући цвећа у којој се налази и гробница Јосипа Броза Тита, каже Вељко Одаловић. Сахрана ће бити скромна и достојанствена, све што треба биће организовано, рекао је Одаловић.

Генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић рекао је да ће Јованка Броз највероватније бити сахрањена у истој просторији у Кући цвећа у којој се налази и гробница Јосипа Броза Тита.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Одаловић је рекао да је то крајње рационална опција о којој ће данас дефинитивно бити одлучено.

"Овим је Влада услишила њену последњу жељу и жељу породице, да буде сахрањена примерено и достојанствено у Кући цвећа", рекао је Одаловић.

Била је солуција да се Титова удовица сахрани у просторији до оне у којој је његов гроб, али је вероватније да ће бити сахрањена у просторији где се налази и Титов гроб.

"Верујем да ће бити та опција, која је стварно примеренија", каже Одаловић.

Како каже, одмах се одустало од тога да буде сахрањена у истој гробници.

"То је немогућа мисија. Ради се о гробу на којем се налази огроман венчачки камен из једног дела, који је покрио место где је Јосип Броз сахрањен. То би значило скидање крова и нарушавање тог објекта", објашњава Одаловић.

Како каже, њена породица је прихватила ову понуду државе, а сахрана ће бити скромна и достојанствена - све оно што треба биће организовано.

Одаловић на сахрани очекује представнике земаља насталих из некадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ), а најављено је да ће говорити премијер Ивица Дачић и чланови породице.

"Сасвим је сигурно да ће људи из региона доћи, јер, на крају крајева, Јованка Броз је била супруга председника Југославије, тако да очекујем да ће људи из земаља које су настале распадом Југославије, а и шире, бити заинтересовани да дођу", истиче Одаловић и додаје да су у Организационом одбору и представници Министарства спољних послова, који ће одржавати и тај ниво комуникације.

Према његовим речима, на породици је да обави додатне разговоре о томе да ли ће се на сахрани обратити неко из борачке организације, што би, оценио је, било примерено.

После сахране, биће организован мимоход за грађане који желе да јој одају почаст.

"То је нешто што ћемо ових дана до детаља разрадити, али најважнија ствар је била то што смо одредили датум, да је саопштено када ће то и где бити, а све ово остало ће, уз одлуку Огранизационог одбора, заједно са породицом, до краја одредити", истиче Одаловић.

Према његовим речима, трошкови сахране биће скромни јер је и породица то тражила, а Јованка Броз је исто тако скромно и живела.

"Сигурно да ни њена жеља не би била да од тога направимо нешто што би, на било који начин, било непримерено", каже Одаловић и додаје да ће се све спроводити помоћу јавних предузећа, комуналног, погребног, тако да ће јавност знати колико је новца потрошено.

Како каже, сви су у последњих неколико година били упућени у то како је тешко живела и колика јој је неправда учињена, а ово је сигурно неће вратити, нити исправити све то.

"Ово је једино што смо у овом тренутку могли да урадимо. Да подсетим, премијер Ивица Дачић је са Расимом Љајићем први пут личну карту уручио Јованки, да смо се ангажовали да по изласку из болнице привремено борави у неком другом објекту, док кућу у којој је живела не доведемо у ред, да последње дане дочека у тој кући. Жао ми је што то нисмо успели", каже Одаловић.

Удовица Јосипа Броза Тита преминула је у недељу, у Београду, у 89. години.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи