Читај ми!

Сахрана Јованке Броз у суботу у Кући цвећа

Титова удовица Јованка Броз биће сахрањена у суботу, 26. октобра у 12 часова, уз војне почасти, у Кући цвећа у Београду, у просторији поред оне у којој је сахрањен њен супруг. Јованка је дуго била изложена прогону, а историјске неправде почеле су да се исправљају тек у последњим годинама и данима њеног живота, каже премијер Дачић.

Влада Србије одлучила је да Јованка Броз буде сахрањена у Кући цвећа у Београду, у просторији поред оне у којој је сахрањен њен супруг, некадашњи председник СФРЈ Јосип Броз Тито. Сахрана ће бити одржана у суботу, 26. октобра у 12 часова, уз војне почасти.

Одлука је донета на захтев породице Јованке Броз и тиме је Влада испунила њену последњу жељу. Сви остали детаљи сахране биће познати најкасније у среду.

Сахрана ће бити одржана уз све војне почасти, пошто је Јованка Броз била носилац Партизанске споменице, наводи се у саопштењу из Кабинета потпредседника Владе Расима Љајића, који је на челу Организационог одбора за сахрану.

Чланови одбора обишли су Кућу цвећа како би одредили у којој ће просторији она бити сахрањена. Коначну реч о томе даће архитекте.

"Сада се поново актуелизује прича да би гробно место могло да буде уз Титиво гробно место, јер је то технички изводљивије и пракртичније", рекао је Љајић.

На сахрани Јованке Броз говориће премијер Србије Ивица Дачић и неко од чланова њене породице.

"Већ имамо најаве из земаља у региону, представника дипломатског кора, других страних делегација, тако да се очекује се велики број људи", каже Љајић.

Премијер Дачић рекао је да смрт Јованке Броз представља одлазак једног, последњег истакнутог, можда и најбољег сведока историје бивше Југославије.

Премијер је истакао да је Јованка дуго била изложена прогону и да су историјске неправде почеле да се исправљају тек, нажалост, у последњим годинама и данима њеног живота.

"Ми као Влада Србије сматрамо да историјске неправде према њој треба да буду испављење и тиме што ће бити удовољено њеној жели да буде сахрањена поред или у близини супруга Јосипа Броза Тита", рекао је Дачић.

"Што се тиче Владе Србије, ми смо спремни да прихватимо њен захтев и захтев њене породице, захтев који је изнела у последњим данима живота, а то је да буде сахрањена поред Тита", рекао је премијер Србије.

Дачић сматра и да је то историјска правда и да против тог решења нико не може да буде.

Тиотов унук Едвард Броз сматра да је Јованки учињена велика неправда јер није дочекала да се реши питање имовине, која јој је одузета после Брозове смрти.

Телеграми саучешћа могу се упућивати Нади Будисављевић на адресу Љутице Богдана 2 у Београду и Зори Алексић на адресу Зимоњићева 2, наводи се у саопштењу из Љајићевог кабинета.

Јованка Броз је преминула јуче у 89. години, после тешке болести. Вест о смрти Титове удовице убрзо су пренели сви домаћи и многи страни медији, уз коментар да је после смрти супруга Јованка Броз била заборављена, али и да је за његовог живота уживала у разметању и гламуру.

Јованка Броз је добила два ордена за храброст, а такође је и носилац Партизанске споменице.

Како је млада партизанка из Лике постала жена југословенског комунистичког вође, није сасвим јасно.

Тито и Јованка тајно су се венчали 1952. године. Апсолутни господар Југославије од Јованке је био старији 32 године.

Седамдесетих година однос између Јованке и Тита постао је тема оштрих политичких расправа.

Оптуживали су је да ради против супруга, да жели власт, планира пуч, да је совјетски шпијун. Оптужбе је негирала. Последње три године маршаловог живота били су раздвојени, иако се званично нису развели.

После смрти супруга 1980. године одузели су јој кућу, имовину, документа. Повукла се из јавности, а тек 2009. добила је личну карту.

Нико не зна колико се Јованка Броз мешала у државну политику и да ли је била више од обичне супруге. Многи верују да је била жртва амбиција разних политичара.

Није пристала да изнесе своју верзију приче о догађањима у некадашњој Југославији, иако су од ње интервју тражили и Руси, Американци, Енглези.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво